Hlavní obsah

Motol nasadil pět týmů, každý stihne sto očkování denně

Právo, ČTK, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pět očkovacích týmů ve složení jeden lékař, dvě zdravotní sestry a dva administrativní pracovníci nasadila do plošné vakcinace proti koronaviru Fakultní nemocnice Motol.

V první fázi budeme očkovat 500 lidí denně, říká ředitel FN MotolVideo: Novinky

 
Článek

Každý z týmů má zvládnout kolem stovky klientů denně, očkovat se bude každý den deset až dvanáct hodin, podle zájmu i o víkendech. Včera to potvrdil ředitel Miloslav Ludvík.

Proočkují celé nemocnice

„Ačkoli se papírování snažíme vyhnout, bude to možná nejdůležitější část a podle mě bude v očkovacím procesu i nejdéle trvat,“ vysvětlil v ČT zastoupení administrativy v týmech.

Primářka FN Motol Jaroslava Kulhánková popisuje, jak probíhá očkováníVideo: Novinky

„Vedle toho děláme ještě antigenní a PCR testování, což jsou všechno věci, kterým se nemocnice normálně nevěnují,“ podotkl.

Ludvík se sám v první vlně očkovat nehodlá, po prodělané nákaze bude muset počkat na snížení protilátek v organismu, pak se připojí. Věří také, že se dobrovolné vakcinace zúčastní všech 6300 zaměstnanců fakultní nemocnice.

„Na kliniku přijde údržbář a může tu covid klidně roznést. Bude ranní hlášení kliniky, přijde tam nemocná sekretářka a bude to totéž,“ upozornil Ludvík.

ON-LINE: V Česku se zpřísnila opatření proti covidu, vakcínu dostaly desítky lidí

Koronavirus

„Jsme jedno z největších chirurgických center v ČR i v Evropě, stejně tak jedno z největších onkologických center. Potřebujeme poskytovat péči, takže nemůžeme být nemocní,“ dodal.

První várku 1975 vakcín spotřebuje nemocnice do konce roku. Od 7. ledna by měly další dodávky o objemu 950 až 975 vakcín přicházet po týdnu. Mezi lékaři je o očkování zájem.

„Vypisovali jsme to poměrně rychle a těsně před Vánocemi a stejně jsme získali 1500 jmen, takže zdravotníci k tomu přistupují zodpovědně. Koneckonců tady už onemocnělo jedenáct set lidí a v tuto chvíli máme 270 lidí nemocných, takže je to přece jen důležité,“ popsal Ludvík aktuální situaci v Motole.

Očkování v dalších pražských nemocnicích

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se o prvních 975 dávek vakcíny podělila s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady.

Jako první se očkují zdravotníci, zájem byl podle vedení nemocnic velký. První den dostali vakcínu také ředi­telé VFN David Feltl a Vinohrad Petr Aren­berger.

Podle Arenbergera se rozhodli jít příkladem a dokázat, že není třeba se bát.

„Pokud nemáte pořádný lék na nějakou chorobu a bohužel u covidu-19 to tak stále je, tak je nejlepší chorobě předcházet. To vám řekne každý pracovník na jednotce intenzivní péče,“ řekl.

.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Podle Feltla také VFN chce do konce ledna proočkovat prakticky všechny své zdravotníky. Nemocnice na Bulovce byla jen za včerejšek připravena naočkovat 200 svých zdravotníků.

Z příštích dodávek už budou také očkováni například další rizikové skupiny a senioři.

Jak se očkuje
Po příchodu do ordinace lékař zkontroluje dokumentaci, zeptá se na anamnézu, alergie, zda zájemce prodělal v posledních dvou týdnech infekci, zkontroluje tlak, tep a teplotu.
Po očkování dotyčný je půl hodiny v klidu kvůli případným nežádoucím projevům. Obdrží očkovací průkaz s rodným číslem, s datem vakcinace, s datem druhé vakcinace a s číslem šarže vakcíny.
Vakcinace je dobrovolná a bezplatná, hradí ji zdravotní pojišťovny.
Očkováni budou i lidé, kteří nemoc covid-19 už dříve prodělali.
Alergici by se měli poradit s praktickým lékařem.
Jedna lahvička vakcíny od Pfizeru stačí pro pět lidí. Potřeba jsou dvě dávky pro každého očkovaného, s odstupem 21 dní.
Lékové instituce v USA schválily vakcínu společnosti Moderna, s jejímiž dodávkami se počítá po registraci Evropskou lékovou agenturou (zřejmě 6. 1.) i v EU.
Evropská komise předběžně vyjednala dodávky s americkou firmou Novavax, která v letos zakoupených prostorách u Kostelce nad Černými lesy bude vyrábět jednu část své vakcíny, druhou ve Švédsku a kompletovat ji bude v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám