Hlavní obsah

Vakcína Pfizeru je u dětí od 12 do 15 let stoprocentně účinná, ukázaly testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Koronavirová vakcína Pfizer/BioNTech je stoprocentně účinná u dětí ve věku od 12 do 15 let. Potvrdily to klinické studie, kterých se zúčastnilo 2260 dětí se souhlasem jejich rodičů a jejichž výsledky společnosti ve středu zveřejnily.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Vakcínu dostala polovina dobrovolníků, druhá obdržela placebo. Měsíc po podání druhé dávky se u všech jedinců z první skupiny objevily silné protilátky proti covidu-19 a ani jedno dítě koronavirus neprodělalo. Ve skupině lidí s placebem se objevilo 18 koronavirových případů.

Pfizer/BioNTech nyní bude žádat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o nouzové použití své vakcíny pro všechny jedince od 12 let. Dosud je v USA možné látku nouzově využívat pro všechny lidi od 16 let.

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Koronavirus

„Sdílíme naléhavou potřebu rozšířit autorizaci naší vakcíny pro využití u mladší populace. Výsledky klinických studií u skupiny dětí ve věku 12 až 15 let jsme povzbuzeni,“ citovala CNN generálního ředitele Pfizeru Alberta Bourlu.

„Získané údaje předáme FDA s návrhem na změnu povolení naší vakcíny pro nouzové využití právě od této věkové kategorie,“ dodal s tím, že společnost se se stejnou žádostí obrátí také na další regulační orgány včetně Evropské lékové agentury, která schvaluje koronavirové vakcíny v rámci Evropské unie.

Na řadě jsou mladší

Viceprezident pro klinický výzkum a vývoj vakcín Pfizeru William Gruber už minulý týden uvedl, že by vakcíny pro školáky od 12 let mohly být dostupné před začátkem dalšího školního roku, tedy do září. „Všichni toužíme po návratu k normálnímu životu a u dětí to platí obzvlášť. Klinické testy ukazují, že vakcína adolescenty chrání nadstandardně, což je povzbudivé vzhledem ke všem těm mutacím, které ve světě máme,“ řekl.

V USA už testují vakcínu od Moderny na malých dětech

Amerika

Pfizer už také začal s testováním dětí ve věku od 6 měsíců do 11 let. Minulý týden dostaly první dávku děti ve věku od 5 do 11 roků. Příští týden by měly přijít na řadu děti od 2 do 5 let a následně ti nejmenší. Studie by se mělo zúčastnit 4644 dětí, výsledky by měly být známy do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám