Hlavní obsah

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Společnosti Pfizer/BioNTech zahájily studie protikoronavirové vakcíny určené dětem, napsal německý deník Bild. Firmy chtějí předat první údaje americkým regulačním úřadům do června a počítají s tím, že by vakcína mohla být připravena k využití na počátku roku 2022, napsal server tagesschau.de. Do závodů ve výrobě vakcín pro děti se zapojili i další výrobci, ať už je to Moderna či AstraZeneca, a testovat chce v nejbližší době i Johnson & Johnson.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pfizer/BioNTech testují účinnost a bezpečnost vakcíny na 2200 účastnících ve věku od 12 do 16 let. V další fázi by měla začít studie pro věkovou kategorii od 6 měsíců do 11 let, té by se mělo účastnit 4500 dětí.

Americká Moderna zahájila klinické testy během března. V jedné studii testuje 6750 zdravých dětí ve věku od šesti měsíců do jedenácti let a ve druhé 3000 dětí a dospívajících ve věku od 12 do 17 let. Výsledky chce Moderna představit do léta, píše server tagesschau.de.

Dánsko dál nebude očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca

Koronavirus

Britsko-švédská společnost AstraZeneca testuje svou vakcínu od února na 300 dobrovolnících ve věku od 6 do 17 let. Výsledky by měly být známy do léta.

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson prováděla studie účinnosti a bezpečnosti vakcíny. Děti ve věku od 12 let byly testovány od loňského srpna, ale zatím nejsou k dispozici výsledky, píše server tagesschau.de.

Rusko dokončilo odlehčenou vakcínu Sputnik Light

Koronavirus

Ze všech dosavadních vakcín se může zatím pouze přípravek firmy Pfizer/BioNTech používat pro teenagery od 16 let. Všemi ostatními vakcínami je povoleno očkovat až od 18 let, upozorňuje sever tagesschau.de.

Děti jsou většinou ušetřeny závažných průběhů nemoci covid-19, ale i v této věkové kategorii se občas vyskytnou těžší průběhy onemocnění, které mohou dokonce vést k úmrtí. Kromě toho může koronavirová infekce u dětí vyvolat nebezpečný zánětlivý syndrom MIS-C (PIMS). Infikované děti mohou navíc přenášet nové mutace.

Další nadějná vakcína: Látka od Novavaxu chrání téměř stoprocentně, část se má vyrábět v ČR

Koronavirus

Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha (RKI), varuje, že ve věkové kategorii dětí do 15 let se počet nakažených za poslední měsíc zdvojnásobil. Navíc děti mají vysoký počet kontaktů, tudíž se nákaza rapidně šíří.

Reklama

Výběr článků

Načítám