Hlavní obsah

V USA už testují vakcínu od Moderny na malých dětech

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Washington

Děti ve věku od půl roku do 12 let v USA začaly dostávat první dávku vakcíny od Moderny v rámci testů bezpečnosti a účinnosti očkování. Moderna plánuje, že se do testů zapojí celkem 6 750 dětí z USA a Kanady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací látka od Moderny

Článek

Testy se uskuteční v nejméně osmi amerických státech včetně Kalifornie, Texasu, Arizony a Jižní Karolíny, uvedla americká stanice NPR s odvoláním na vyjádření firmy.

Polovina dětí dostane v rámci druhé a třetí fáze klinických testů očkovací látku mRNA-1273, polovina fyziologický roztok. Dávky se budou podávat v odstupu 28 dní. Děti dostanou dávky od 25 mikrogramů do 100 mikrogramů, což je stejné rozmezí, jaké je schválené při očkování dospělých. Studie se koná v koordinaci s americkým Národním ústavem pro alergie a infekční nemoci (NIAD) a Úřadem pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA).

„Jsme potěšeni, že začala druhá a třetí fáze testů mRNA-1273 u zdravých dětí v USA a Kanadě a děkujeme NIAD a BARDA ze jejich spolupráci,” uvedl ředitel Moderny Stéphane Bancel. „Tato pediatrická studie nám pomůže stanovit potenciální bezpečnost naší vakcíny proti covidu-19 u této důležité skupiny mladé populace,” dodal.

USA dosáhnou kolektivní imunity v létě, vypočítala CNN

Koronavirus

Při monitorování vedlejších účinků očkování budou lékaři po podání každé dávky provádět dvě telemedicínské kontroly. Pak se budou provádět každoměsíční kontroly. Rodiče také budou muset vést v chytrém telefonu záznamy o stavu dítěte.

Zkoumají se i účinky u teenagerů

Moderna zatím nezveřejnila další informace o testování mladých lidí mezi 12. a 18. rokem. Zástupci firmy pouze sdělili stanici NPR, že už se na takovéto studii pracuje, a už pro ni získali 3000 účastníků.

Na teenagerech ve věku 12 až 15 let také testuje svou vakcínu Pfizer. Do studie je zapojeno 2 259 sob. Pfizer chce výsledky zveřejnit v první polovině letošního roku, uvedla ředitelka tiskového odboru firmy Jerica Pittsová. Dodala však, že Pfizer nezahájil separátní pediatrickou studii své vakcíny u dětí mladších 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám