Hlavní obsah

Vakcína od Moderny zabírá i na mutace, uvedl výrobce

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bostonská firma Moderna, která stojí za jednou z vakcín proti koronaviru, v pondělí oznámila, že její látka zabírá i proti mutacím, jež se objevily v Anglii a v Jižní Africe. S odvoláním na její vyjádření to uvedl list The New York Times. Proti jihoafrické mutaci však nechrání tak dobře, a tak výrobce pracuje na upravené podobě, která by chránila dobře i před touto variantou viru.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vakcíny proti covidu-19 od Moderny

Článek

Moderna zveřejnila výsledky analýzy krevních vzorků od osmi lidí, kteří dostali dvě dávky vakcíny, a od dvou očkovaných opic. Studie, na které se podílelo americké Očkovací výzkumné středisko při Národním institutu pro alergie a infekční nemoci, ještě neprošla oponenturou.

U britské mutace se neukázaly žádné změny v hladině protilátek, které brání rozmnožování viru v těle. U jihoafrické mutace ale úrovně protilátek byly šestkrát nižší. Podle sdělení firmy jejich množství „zůstávalo nad úrovní, která je považována za dostačující pro ochranu“.

Přesto firma už začala s úpravami očkovací látky, aby byly stejně vysoké hladiny protilátek i v případě nákazy jihoafrickou mutací. „Pracujeme na tom dřív, než by případně počty nakažených ukazovaly, že bychom ji mohli potřebovat,“ řekl hlavní zdravotnický expert Moderny Tal Zaks. „Beru to jako pojistku, nevím, jestli to budeme potřebovat, ale doufám, že ne.“ Podle Zakse by se mohla lidem podávat tato upravená vakcína jen ve druhé dávce, přičemž v první by dostali nyní vyráběnou podobu.

Vakcína Pfizeru účinkuje i proti nakažlivější mutaci viru

Koronavirus

U obou mutací došlo ke změně RNA viru v části, která kóduje s-glykoprotein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, v níž se množí. Právě část RNA viru určující s-protein se používá ve vakcínách proti koronaviru. Když se tato část RNA ve vakcíně dostane do těla a do buněk, ty začnou produkovat s-glykoprotein, jaký používá právě virus. Protože je tělu cizí, okamžitě na něj začne reagovat imunitní systém. Pozměněný protein se může imunitnímu systému těla hůře odhalovat. Britská mutace je přitom nakažlivější asi o čtyřicet procent než původní virus.

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Amerika

U mutací objevených v jižní Africe a v Brazílii panuje podezření, že mají určitý stupeň rezistence vůči protilátkám produkovaným imunitním systémem těla.

Zatím není jasné, jak vakcína chrání před brazilskou mutací. „Zatím nemáme data o brazilské mutaci, řekl Zaks a dodal: „Očekáváme, že by mohla být blízká jihoafrické.“ Dodal, že se mohou objevovat i další kmeny a že firma je všechny bude zkoumat.

Reklama

Výběr článků

Načítám