Hlavní obsah

V zimě může přijít ještě horší vlna, ale nikdo mě neposlouchá, stěžuje si americký virolog

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield varuje před druhou – a ještě horší – vlnou pandemie koronaviru, která může přijít v zimě. Zároveň kritizoval protesty proti zavedeným opatřením s tím, že ničemu nepomohou. Šéf důležité americké zdravotnické instituce má navíc pocit, že mu nikdo v USA nenaslouchá.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield

Článek

„Je možné, že útok viru na náš národ bude příští zimu ve skutečnosti ještě těžší než ten, kterým jsme právě prošli,” řekl virolog Redfield v úterý v rozhovoru pro list The Washington Post. Už déle se objevují hypotézy, že v teplejších měsících se sice působení viru utlumí, avšak od podzimu dále se zase může razantně vrátit.

„Budeme tu mít zároveň epidemii chřipky a epidemii koronaviru ve stejnou dobu,” dodal s tím, že takový scénář by dostal zdravotnický systém v zemi pod ještě větší nátlak, než jaký zažil v posledních týdnech.

„Jenže když to povídám ostatním, tak oni trochu vrtí hlavou. Nechápou, co tím myslím,” kroutí hlavou pro změnu on.

Sociální distancování? Spíše demonstrace...

Své poměrně pesimistické zhodnocení situace vyhlásil poté, co zkritizoval masové protesty proti omezujícím protikoronavirovým opatřením. Pochopení nemá ani pro výzvy směřující na prezidenta Donalda Trumpa, aby „státy osvobodil”. Ten sám demonstranty před pár dny podpořil slovy, že neschvaluje příliš přísná opatření v některých státech USA. Redfield protesty označil za neužitečné.

Trump podpořil demonstranty proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Reaguje tak na skutečnost, že tisíce demonstrantů vyšly v úterý do ulic v Severní Karolíně, Missouri či Alabamě. Lidé požadovali po guvernérech, aby uvolnili určitá restriktivní opatření, přerušili odstávky a zkrátka státy „znovu otevřeli pro podnikání”.

Vzpoury proti karanténním nařízením typu „zůstat doma“ v několika státech USA nadále nabíraly na síle, tisíce Američanů ignorovaly pravidla sociálního distancování, aby protestovaly proti opatřením, která zanechala miliony lidí bez práce. Odborníci na zdraví trvají na tom, že jsou nutná, vše je potřeba pro záchranu životů uprostřed smrtícího ohniska.

Redfield zopakoval podle serveru Daily Mail také to, že sociální distancování má „obrovský dopad” na ohnisko nákazy virem SARS-CoV-2. Zmínil také, že jakási alternativní pracovní síla vzniklá z pracovníků federálního statistického úřadu a různých dobrovolníků by mohla být v nadcházejících měsících nápomocná při kontaktování potenciálních přenašečů.

Lidem po celém světě dochází trpělivost, proti karanténě se začínají bouřit

Koronavirus

Počet obětí nemoci covid-19 dosáhl ve Spojených státech ve středu dopoledne zhruba na číslo 45 350, což je podle oficiálních statistik nejvíce na světě. Počet potvrzených pozitivních testů na přítomnost nového typu koronaviru se už blíží k 820 tisícům.

Skutečná čísla jsou považována za mnohem vyšší, částečně kvůli omezenému testování a obtížím při počítání mrtvých, dodává The Washington Post.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Číňané se kvůli koronaviru bouří

Epidemie koronaviru aktivovala čínskou společnost, studenti na sociálních sítích organizují sbírky pro lékaře a zdravotníky, ale také volají po svobodě...

Výběr článků

Načítám