Hlavní obsah

V USA se o dávku v nezaměstnanosti za tři týdny přihlásilo 16,5 milionu lidí

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spojené státy americké zaznamenaly v minulém týdnu končícím sobotou 6,6 milionu nových žádostí o dávku v nezaměstnanosti. Za tři týdny se o dávku přihlásilo přes 16,5 milionu nových žadatelů. USA tak třikrát za sebou překonaly svůj týdenní rekord.

Foto: Martin Havelka, Novinky

USA – Žádosti o dávku v nezaměstnanosti

Článek

Americkou ekonomiku drtí dopady globální pandemie nemoci covid-19. Velmi prudký nárůst žádostí zaznamenali v USA v polovině minulého měsíce.

Ještě za týden končící sobotou 14. března bylo nových žádostí 281 tisíc. O týden později jich bylo 3,283 milionu, další týden dokonce 6,65 milionu a minulý týden 6,61 milionu. Za tři týdny se na úřady obrátilo celkem přes 16,5 milionu nových žadatelů.

Čísla z posledních týdnů jsou rekordní. Dosavadní maximum bylo z října 1982, kdy se o dávky v nezaměstnanosti nově přihlásilo 695 tisíc lidí.

Tento rekord přitom nebyl překonán ani v době světové finanční krize. Tehdy byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc. Nyní Američané někdejší rekord překonali hned třikrát za sebou.

V USA za týden přibyly další miliony nezaměstnaných

Ekonomika

V USA nedávno schválili balíček na podporu ekonomiky v době koronavirové krize. Jeho součástí je i rozšíření podpory v nezaměstnanosti nebo přímé platby milionům Američanů, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů (1,8 milionu Kč) ročně. Těm vláda pošle podporu ve výši až 1200 dolarů (30 tisíc korun).

Zákon také umožňuje žádat o dávku v nezaměstnanosti osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a lidem zaměstnaným na dohodu. Ti v USA normálně na tuto dávku nárok nemají, teď ho budou mít po dobu až 39 týdnů.

Poslanci schválili 25 tisíc korun pro OSVČ

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám