Hlavní obsah

V Jižní Koreji posílají do karantény bankovky, část spálí

Jihokorejská centrální banka pošle na dva týdny do karantény část bankovek z oběhu, aby se z nich odstranily případné stopy koronaviru. Některé dokonce spálí, informovala v pátek agentura Reuters. Centrální banka chce tímto opatřením omezit šíření nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

Foto: Heo Ran, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bankovky před vydáním do oběhu projdou procesem „praní” za pomoci vysokých teplot. Tento proces banka používá pravidelně.

„Veškerou hotovost, která do centrální banky přijde od místních bank, bude centrální banka dva týdny držet v trezoru, vzhledem k tomu, že virus obvykle zahyne po devíti dnech,” řekl agentuře Reuters jeden z úředníků centrální banky.

Hygienici mají první případ přenosu koronaviru na území Česka

Koronavirus

Jižní Korea v pátek potvrdila 196 nových případů onemocnění COVID-19, celkem jich má 6284. Je tak zemí s nejvyšším počtem případů mimo Čínu. Téměř 100 zemí již pro cestující z Jižní Koreje zavedlo restrikce.

Běžný proces manipulace s hotovostí v Jižní Koreji zahrnuje zahřátí bankovek na 150 stupňů Celsia na dvě až tři sekundy. Po zabalení se udržují při teplotě 42 stupňů, což hotovost účinně dezinfikuje, uvedla banka.

Čínská služba WeChat cenzurovala zprávy o koronaviru

Koronavirus

V Číně podle dřívější zprávy místních médií vláda bankám sdělila, aby v rámci boje s koronavirem dezinfikovaly bankovky a uložily je na sedm dní na suchém místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám