Hlavní obsah

V Británii zahájili první testy vakcíny na lidech, chystají je i v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Berlín

V Británii ve čtvrtek začaly první testy vyvíjené vakcíny proti koronaviru na lidech. Že se zahájí, oznámil ve středu britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Vakcína ChAdOx1 nCoV-19 se vyvíjí na univerzitě v Oxfordu. I Německo schválilo testy první vakcíny na lidech.

Foto: Sean Elias, Reuters

Balení britské vakcíny ChAdOx1 vyvinuté v Oxfordu

Článek

Když Matt Hancock informoval o zahájení testů, řekl: „V normální době by trvalo dosažení této fáze léta. Dáme všechno do toho, abychom vyvinuli vakcínu.“

Na oxfordské fakultě zdravotních studií a výzkumu aktuálně běží pět programů vývoje vakcín. Fakulta na ně dostala 24 milionů liber od rady pro zdravotní výzkum. Do fáze testování na lidech vstoupila vakcína vyvíjená společně Oxfordskou očkovací skupinou a Jennerovým institutem. Na její další vývoj dostanou 20 milionů liber.

V první fázi se vakcína testuje na skupině 510 zdravých dobrovolníků, kdy se zjišťuje, jestli nemá vedlejší účinky. Dostávají dvě různě velké dávky v odstupu několika týdnů. Část z nich ale dostane placebo.

Milion dávek do září

Ředitel oxfordského Jennerova institutu Adrian Hill řekl k dalším plánům s vakcínou: „Jakmile budeme mít testy potvrzující účinnost, je naším cílem mít do září milion dávek. Pak budeme postupovat ještě rychleji, protože je jasné, že svět bude potřebovat nejlépe do konce roku stovky milionů dávek, aby tato pandemie skončila.“

Vedoucí výzkumu profesorka Sarah Gilbertová odhaduje, že vakcína má 80procentní šanci, že bude účinná.

Britská vakcína využívá metodu, kdy se část genomu viru definující protein, jímž se napojuje na buňku, vnese pomocí genetického inženýrství do jiného virového nosiče, jímž je adenovirus.

Testy v Německu

Na lidech budou nově vyvíjenou vakcínu testovat i v Německu. Látce BNT162, kterou vyvinul Biontech, už Institut Paula Ehrlicha udělil souhlas s testy. Dají ji 200 dobrovolníkům ve věku od 18 do 55 let.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Sídlo firmy Biontech v Míšni

Ve středu ředitel Biontechu Ugur Sahin řekl, že testy začnou do konce dubna a výsledky by měly být na konci června nebo začátkem července. Biontech vyvíjí vakcínu společně s farmaceutickou firmou Pfizer. Obě doufají, že získají souhlas i pro testy očkovací látky v USA.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

Vyvíjejí čtyři verze vakcíny na základě genetické informace viru RNA. Každá z vakcín používá jinou část sekvence mRNA, dvě z nich pak sekvenci mRNA, která popisuje protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku.

Jako první začala s testy vakcíny na lidech bostonská firma Moderna, následovalo několik čínských společností a americká firma Inovio.

Reklama

Výběr článků

Načítám