Hlavní obsah

V Británii je už sto dětí s příznaky podobnými Kawasakiho nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/New York

Už zhruba u stovky dětí v Británii, které se nakazily koronavirem, odhalili lékaři zánětlivé onemocnění podobné vzácné Kawasakiho nemoci, uvedla stanice BBC. Mohlo by jít o projev opožděné reakce imunitního systému na nákazu virem SARS-CoV-2. Vážnější komplikace se objevily jen ve velmi malém počtu případů, u většiny dětí se stav začal záhy zlepšovat.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Dívka v ulicích Londýna

Článek

Reakce v podobě zápalu byla poprvé zjištěna u osmi nakažených dětí v Londýně v dubnu, jedno z nich ve věku 14 let zemřelo. Všechny měly vysokou horečku, byly opuchlé, měly červené oči a trpěly bolestmi, ale většina neměla vážné plicní nebo dechové obtíže, i když jich sedm bylo připojeno na ventilátor. Příznaky připomínaly vzácnou Kawasakiho nemoc, ale postihují i starší děti až do 16 let.

Liz Whittakerová z pediatrické kliniky pro infekční nemoci na londýnské Imperial College naznačila, že příznaky zřejmě souvisejí s pandemií: „Měli jsme vrchol epidemie covid-19 a o tři nebo čtyři týdny později jsme viděli vrchol tohoto nového fenoménu, o kterém si myslíme, že jde o postinfekční reakci.“ Britská Královská pediatrická kolej ovšem mezi typické projevy zatím nezařadila potvrzenou nákazu koronavirem SARS-CoV-2 PCR testem a vazba jasná není.

Nespojujte covid-19 a záhadnou nemoc dětí, žádají britští lékaři

Koronavirus

Profesor Russel Viner z Královské pediatrické koleje uvedl, že je nutné nemoc dále studovat. Ke spojitosti s covid-19 dodal: „Jestliže je to reakce způsobená protilátkami, mohlo by to mít vliv na studium vakcín a mohlo by se také vysvětlit, proč některé děti měly velmi závažný průběh covid-19, zatímco většina nebyla postižena nebo měla asymptomatický průběh.” Děti tvoří jen jedno až dvě procenta z nakažených koronavirem.

Zmínil, že většina dětí s těmito projevy dobře reagovala na léčbu, jejich stav se zlepšil a začaly být posílány domů. Dodal, že tento projev je extrémně vzácný, a rodiče by se proto neměli bát pouštět děti ven.

Záhadnou chorobu u mladých pacientů s koronavirem zkoumají také experti v dalších evropských zemích a ve Spojených státech. V New Yorku je aktuálně 102 dětí s těmito příznaky zápalu, přičemž ve středu zemřely tři. Další případy jsou z Washingtonu a z Kalifornie.

Podivných zánětů u dětí si už všimli i lékaři v USA, nejspíš souvisejí s covid-19

Koronavirus

Celou situaci komplikuje, že v USA „některé měly pozitivní PCR test na covid-19 a jiné ne“, uvedla pro MedPage Today lékařka Nadien Choueiterová z dětské nemocnice Montefiore v New York City. „Děti přicházejí v kritickém stavu s horečkou a bolestmi břicha, zvracejí a jsou v šoku,“ dodala Choueiterová.

Právě šok, kdy je potřeba udržet krevní tlak, odlišuje novou nemoc od té Kawasakiho, kdy má šok jen pět procent. Odlišností je však více, u Kawasakiho nemoci mají děti vysoký počet lymfocytů, u nové naopak nízký.

V Británii roste počet dětí s neznámou nákazou

Koronavirus

Příznaky jsou podobné jako u lidí, jejichž imunitní systém se snaží bojovat s infekcí koronaviru a jeho reakce je přehnaná. Patří mezi ně vysoká horečka, nízký krevní tlak, vyrážky a dušnost.

Choueiterová uvedla, že americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí by měla jasně definovat novou nemoc a navrhnout jednotný přístup k léčbě.

Podle italských pediatrů z Bergama, kteří také přišli do styku s takto postiženými dětmi, mělo osm z deseti pozitivní test protilátek na SARS-CoV-2. Na rozdíl od klasických případů Kawasakiho nemoci byly děti starší a měly i dýchací, srdeční a zažívací potíže. Zmínil, že v posledních dvaceti letech už byly koronaviry spojovány s Kawasakiho nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám