Hlavní obsah

V Afghánistánu rekordně přibylo nakažených i obětí covid-19, zemi čekají dva kritické týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že zemi čekají dva kritické týdny poté, co byl zaznamenán rekordní nárůst počtu nakažených SARS-CoV-2. Počet nakažených stoupl o více než jedenáct procent na 1703, uvedl list The Guardian.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

V Kábulu desinfikují i lidi

Článek

Za posledních 24 hodin bylo v zemi potvrzeno 172 nových případů nemoci covid-19, což představuje nárůst o více než jedenáct procent. Dosud největší nárůst případů, o 133, byl zaznamenán 25. dubna.

V zemi je už potvrzeno 1703 případů infekce, z nichž je 479 v hlavním městě Kábulu, který je nemocí nejvíce postižen. Metropole je proto izolována. V provincii Herát, kde se nemoc šířila nejdříve a kam se zřejmě dostala z Íránu, je evidováno 423 případů. Nově se nemoc šíří i v Kandaháru.

V Afghánistánu také rekordně přibylo obětí, když jich zemřelo sedm a celkem nemoci podlehlo už 57 lidí.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Děti v centru Kábulu i za pandemie prodávají igelitové tašky.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Wahidulláh Majar varoval, že příští dva týdny by mohly být velmi kritické, a vyzval celý národ, aby zůstal doma. Zatím jsou však ulice plné lidí i vozidel, což znepokojuje experty, neboť to ztíží boj s koronavirem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Boje pokračují i za pandemie

Počet obětí i nakažených je zřejmě silně podhodnocený, neboť se v zemi rozdělené válkou testuje jen velmi málo. Boje však nezastavila ani infekce. Podle mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) si střety v prvním kvartálu vyžádaly životy nejméně 533 civilistů, mezi nimiž bylo 152 dětí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Chudí Afghánci v rozestupech čekají v karanténě na jídlo od vlády

Šéfka UNAMA a zvláštní vyslankyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová vyzvala k příměří: „Vyzývám všechny strany, aby „využily příležitosti nabídnuté ve výzvě generálního tajemníka OSN k úplnému příměří s cílem společně soustředit úsilí na boj se společným nepřítelem, pandemií covid-19“. I mluvčí Majar vyzval Tálibán, aby „přestal zabíjet své bratry a místo toho bojoval proti jednomu nepříteli, koronaviru“.

Mluvčí Tálibánu Suhail Šahín ale na Twitteru nabídku na příměří odmítl kvůli neshodám na mírovém procesu a odkládané výměně vězňů. Kvůli tomu je podle něj potřeba dál bojovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám