Hlavní obsah

Turecko propustí kvůli koronaviru vězně, ale ne ty politické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Podobně jako Írán se i Turecko chystá propustit vězně, aby se nenakazili nemocí Covid-19, protože káznice jsou přeplněné a nelze v nich dodržovat potřebný odstup od ostatních ani patřičná hygienická opaření. Propuštěni však nebudou ti političtí, uvedl exilový turecký server Ahval. Opatření se nevztahuje na bojovníky za lidská práva, novináře a opoziční politiky.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecký parlament v úterý projednával podobu zákona, který by umožnil podmínečné propuštění až 90 000 lidí či jejich přesun do domácího vězení, což je skoro třetina z 300 000 vězňů v zemi.

„Toto rozhodnutí (nepropustit politické vězně) se v nynější době svým způsobem rovná trestu smrti,” prohlásil Veysel Ok z místní neziskové organizace, jež poskytuje právní poradenství. Byť v tureckých věznicích zatím epidemie nepropukla, mnozí pozorovatelé se obávají, že by tam způsobila spoušť. Počet vězňů v zařízeních často překračuje plánovanou kapacitu více než dvojnásobně a v některých věznicích si musejí vězni nakupovat hygienické prostředky za vlastní peníze.

V Turecku podlehlo koronaviru již 277 lidí s koronavirem, počet obětí se tam za den zvýšil 63. Za posledních 24 hodin se počet případů koronaviru zvýšil o 2148 a nakažených je tam již 15 679. Virus se podle místního ministra zdravotnictví rozšířil již do všech 81 tureckých provincií.

„Držet ve vězní tyto lidi, kteří nepředstavují žádnou hrozbu pro bezpečnost, je jasně politické motivované a zlé,“ uvedla europoslankyně Kati Piriová, která má na starosti vstup Turecka do EU, „teď je čas odčinit minulé chyby, sjednotit zemi a propustit politické vězně.“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Političtí mají smůlu, ocejchovali je jako teroristy

Že nebudou propuštění teroristé z Islámského státu (IS), je pochopitelné. Nebude se to týkat ani Kurdů bojujících proti IS za podpory USA, protože i ty Ankara považuje za teroristy. Ale z nařízení jsou vyjmuty i tisíce novinářů, opozičních politiků, akademiků a právníků nebo aktivistů, kteří jsou vězněni nejen na základě obvinění s terorismu, ale i ze zločinů proti státu. Mnozí byli uvězněni kvůli podpoře nebo údajné podpoře pučistů.

Výhrady má poslanec turecké opoziční Lidové demokratické strany HDP Ömer Faruk Gergerlioğlu: „V Turecku může být i ta nejumírněnější opozice snadno zařazena mezi teroristy na základě Protiteroristického zákona.“ Ve vězení je i jeden z předsedů HDP Selahattin Demirtaş.

Organizace Amnesty International s dalšími dvěma desítkami skupin v pondělí vyzvala tureckou vládu, aby propustila novináře a další politické vězně, mezi nimiž je Demirtaş i podnikatel a bojovník za lidská práva Osman Kavala, který byl nedávno znovu zadržen, když kritizoval stíhání lodí po nepovedeném, pokusu o puč z léta 2016. Nově byl obviněn na základě protiteroristického zákona.

Někteří násilníci mohou odejít

Zákon měl přitom původně umožnit i propuštění celé řady pachatelů násilných trestných činů a sexuálně motivovaných trestných činů. To však vyvolalo takovou nevoli, že se nyní netýká pachatelů sexuálně motivovaných trestných činů, vrahů a pachatelů řady dalších násilných trestných činů. Odejít však budou moci i lidé, kteří spáchali neplánovanou vraždu nebo byli odsouzeni za organizovaný zločin.

Reklama

Výběr článků

Načítám