Hlavní obsah

Trump zpochybnil oficiální údaje o „korona chřipce”. Má tušení, že obětí je méně

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu večer v televizi Fox News zpochybnil oficiální údaje Světové zdravotnické organizace (WHO), podle které na nákazu koronavirem SARS-CoV-2 umírá 3,4 procenta nakažených. Podle něj jde o lživý údaj. Má „tušení”, že to není ani jedno procento.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Myslím si, že 3,4 procenta je skutečně falešné číslo,“ řeku moderátorovi Seanu Hannitymu v telefonickém rozhovoru, který se přenášel živě.

„Právě teď je to jen mé tušení, ale je postavené na řadě osobních rozhovorů s lidmi, kteří to dělají, protože to bude mít hodně lidí. Je to velmi mírné. (Nakažení) se rychle zlepšují, ani nejdou k doktorovi, dokonce ani nevolají doktora. O těchto lidech nikdy neslyšíte, takže je nemůžete zařadit do statistiky celé populace, co se týká této korona chřipky nebo viru,“ řekl Trump.

„Víte, všechno to najednou vypadá, že jsou to tři nebo čtyři procenta, což je velmi vysoké číslo oproti zlomku procenta,“ dodal ještě americký prezident a znovu zdůraznil, že o lehkých případech se lékaři nedozvědí. „Oni nevědí o lehkých případech, protože lehké případy nejdou do nemocnice. V mnoha případech se nehlásí se lékařům nebo nemocnicím. A myslím si, že toto číslo je velmi vysoké,“ analyzoval situaci americký prezident a na základě své úvahy dospěl k tomu, že smrtnost je menší než procento.

V Itálii zemřelo na koronavirus za den 41 lidí, země hlásí stovky nově nakažených

Koronavirus

Podle něj jsou přitom nakaženy tisíce, možná stovky tisíc lidí, ale příznaky jsou u nich tak mírné, že někteří z nich klidně chodí dál do práce.

Brit nakažený koronavirem: Byla to nejhorší nemoc, jakou jsem kdy prodělal

Koronavirus

„U normální chřipky máme běžně mezi 27 000 a 77 000 oběťmi ročně. Kdo by si to pomyslel? Ještě před šesti nebo osmi týdny jsem to nevěděl,“ řekl Trump. V pondělí na předvolebním mítinku v Severní Karolíně Trump dokonce zmínil, že jednou bylo mrtvých dokonce přes sto tisíc.

Středisko pro kontrolu a prevenci CDC přitom uvádí, že od roku 2010 se ročně eviduje 12 000 až 61 000 obětí.

A vakcína proti chřipce nepomůže? Ani nějaká dobrá?

V pondělí se Trump ptal zdravotních expertů, jestli by se mohla proti koronaviru použít vakcína proti chřipce. Když se mu šéf biotechnologické společnosti Regeneron Leonrad Schleifer snažil vysvětlit, že se přece milióny lidí očkují proti chřipce, Trump se znovu ptal, zda by tedy tato vakcína nešla použít i proti koronaviru. „Když vezmete dobrou vakcínu proti chřipce, nemyslíte si, že by mohla nějak účinkovat na koronu?“ navrhoval Trump odborníkům.

„Ne, pravděpodobně ne,“ odpověděl mu viditelně zaskočený Schleifer.

Koronavirus jako politické téma

V USA je aktuálně potvrzeno 164 případů nákazy, z toho 11 lidí zemřelo. S tím, jak se bilance zvyšuje, dostává se koronavirová infekce do centra pozornosti. Věnují se jí i konzervativní média. Ta se snaží odrážet kritiku liberálních novinářů například z The New York Times či CNN, kteří se pustili do Bílého domu nedostatečnou reakci na hrozbu.

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Koronavirus

Předseda demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer obvinil Trumpa, že hrozbu koronaviru zlehčuje. „Dokonce i teď se zdá, že prezident Trump stráví více času obviňováním médií a demokratů místo toho, aby byl konstruktivní. Obviňuje každého. Víme z historie, jak se viry šíří a co způsobují. Když to popřeme a nesdělíme lidem, co se děje a o co jde, věci se zhorší,“ varoval Schumer.

Konzervativní média kritizují demokraty, že hrozbu Covid-19 nafukují, aby mohli útočit na Trumpovu administrativu. Další moderátor Fox News Peter Hegseth řekl, že demokraté usilují o rozšíření koronaviru, aby se problém zhoršil a oni díky tomu mohli Trumpa porazit.

Reklama

Výběr článků

Načítám