Hlavní obsah

Trump couvl, omezení v USA potrvají do konce dubna

Právo, roš
Washington

Unáhlený a rázný záměr prezidenta Donalda Trumpa ukončit preventivní opatření proti pandemii a naplno obnovit chod ekonomiky k 12. dubnu vzal za své. Pod tlakem chmurných scénářů v neděli večer oznámil, že prodlužuje omezující směrnice do konce dubna.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Nic by nebylo horší než oznámit vítězství, než bylo vybojováno. To by byla největší prohra ze všech,” prohlásil náhle prezident, jenž se ještě minulý týden dovolával Američanů, že se chtějí vrátit do práce, a na čísla, podle nichž je obětí sezónní chřipky a autonehod mnohem víc.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Trump řekl, že ho ke změně postoje přesvědčila věda. Konkrétně předložených 12 datových modelů, z nichž ten nejhorší počítá s 1,6 až 2,2 milionu mrtvých, pokud Američané od sebe nedodrží společenský odstup.

Viděl jsem, co nikdy předtím.
Americký prezident Donald Trump

Tuto děsivou prognózu ve svém proslovu v Růžové zahradě Bílého domu zmínil dokonce 16krát, spočítal list The Washington Post. Podle něj na prezidenta, který se řídí zejména svými pocity, zapůsobily i záběry na vaky a rakve s mrtvými z jeho rodné newyorské čtvrti Queensu.

„Viděl jsem, co nikdy předtím. Tedy, viděl jsem to, ale jen v televizi ze vzdálených zemí,” přiznal a zmínil, že jedním, kdo teď zápasí o život v nemocnici, je jeho dobrý známý. Trump udělal oproti minulému týdnu obrat o 180 stupňů a odborná veřejnost to kvitovala.

USA zažily nejhorší den. Koronaviru podlehlo nejméně 574 lidí

Koronavirus

„Je to rozumné a prozíravé rozhodnutí,” dal se slyšet jeden z autorů podkladů Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergologická a infekční onemocnění a hlas odborníků v prezidentově týmu proti pandemii.

I kdyby ale Trump uvolnil pravidla, jsou to starostové a guvernéři, kdo vyhlašují konkrétní opatření, a po konzultaci s odborníky by nemuseli prezidenta respektovat.

Obrat k lepšímu v červnu

Oproti nedávným prohlášením, že už vidí světlo na konci tunelu, prezident posunul hranici obratu k lepšímu až k 1. červnu. Podrobnosti své strategie hodlá oznámit v úterý.

Po USA se přiostřují postihy za nedodržování pravidel minimálního odstupu nebo osob přijíždějících z epicenter nákazy, jakým je město New York s bezmála 70 tisíci pozitivně testovanými a více než tisícovkou obětí, což jsou zhruba dvě pětiny celonárodní bilance.

Amerika se brání Newyorčanům na útěku

Koronavirus

Mezitím v newyorských nemocnicích řídnou řady lékařů a sester. „Jednotka intenzivní péče se hroutí,” tweetovala její vedoucí ve fakutlní nemocnici Kolumbijské univerzity, a vyzvala lékaře, aby se hlásili jako dobrovolníci. „Mám pocit, jako by nás všechny posílali na porážku,” svěřila e sestra z nemocnice v newyorském Bronxu, která onemocněla koronavirem.

Národní garda na hranicích Floridy

Národní garda na Floridě pomáhá na letištích s evidováním cestujících z New Yorku a okolí. Guvernér Ron DeSantis nařídil, že musí povinně do 14denní karantény, jakož i cestující z Louisiany. Hlídky jsou i na silničních přechodech.

Na COVID-19 zemřelo v Česku už 31 lidí, pozitivní test má 3257 osob

Koronavirus

Během týdne se v tomto státě počet zjištěných nákaz zpětinásobil na víc než čtyři tisíce s bezmála 60 oběťmi. Louisianský New Orleans je dalším epicentrem.

Pokutou 250 a 500 dolarů (přes 12 300 korun) pohrozil newyorský starosta Bill de Blasio těm, kdo ignorují restriktivní nařízení. Ponechal však otevřené parky a veřejná hřiště. Na Floridě, v Louisianě a v Ohiu se v neděli přitom dál plnily velké kostely bez ohledu na varování epidemiologů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám