Hlavní obsah

Tikající bomba? Vracející se lyžaři a živnostníci

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidi, kteří se mohli nakazit koronavirem, se stát důsledně snaží izolovat od zbytku populace. Hygienici či praktičtí lékaři je posílají do dvoutýdenní karantény. Stát však nemůže garantovat, že v ní skutečně skončí všichni, kdo mají, a problémy může mít i s kontrolou, zda je nařízená karanténa ve všech případech dodržována.

Foto: Novinky

Kontroly na hranicích kvůli koronaviru, na snímku Mikulov

Článek

Mezi rizikové skupiny obyvatelstva patří dál i lyžaři vracející se z Alp. Povinná karanténa se totiž od minulého víkendu týká jen lidí přijíždějících z Itálie, a nikoliv třeba z Rakouska, Francie či Švýcarska, kde koronavirus také řádí, a vyrazily tam na lyže další tisíce Čechů.

Někteří lyžaři se také vraceli z Itálie minulý týden narychlo ještě před půlnocí z pátku na sobotu, aby se karanténě, jež by jim byla po tomto termínu automaticky nařízena, vyhnuli. „Několik sousedů přijelo do republiky těsně před půlnocí, do karantény se jim nechtělo. Někteří z nich pak šli v pondělí do práce,“ sdělila Právu žena ze středních Čech.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Čtenář z Prahy se svěřil s jinou alarmující zkušeností. „Kolega se vrátil z lyžování v Itálii už před týdnem. Přestože o rizicích nákazy nemohl nevědět, celý týden bez varování pracoval s kolegyní, která se dvakrát léčila s rakovinou. A když to pak u něj vyšlo najevo a ona ho na své zdravotní problémy upozornila, odbyl ji a zdráhal se pracovat z domova,“ vylíčil muž.

Mohou mít existenční starosti

Potenciálně velký problém by ale mohly představovat i některé osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ), pakliže by se chovaly podobně nezodpovědně. Zatímco u zaměstnanců pomáhají státu s kontrolou těch, u nichž je riziko, že se koronavirem nakazili, i ve svém vlastním zájmu sami zaměstnavatelé, na OSVČ, kteří nemají v drtivé většině nárok na žádnou kompenzaci výdělku, stát často nedohlídne.

Turisté na cestě z Itálie: Nadávají nám, že jsme dementi. Neudělali jsme nic špatného

Koronavirus

Z více než jednoho milionu OSVČ si nemocenské pojištění loni platilo pouhých 97 000 lidí, tedy ani ne desetina z nich. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná, někteří živnostníci se pojišťují u komerčních společností nebo si vytvářejí pro případ nemoci rezervy.

Informační video ministerstva zdravotnictví ke koronaviruVideo: Ministerstvo zdravontictví

V prvních dvou týdnech izolace vyplácí zaměstnancům náhradu mzdy zaměstnavatel, pokud by byla delší, dostávali by poté nemocenskou od státu. Stejně jako u běžné nemoci lidé v karanténě dostávají 60 procent základu své průměrné mzdy či platu.

Protože ale živnostníci na nemocenskou nárok nemají, je u nich podle ekonomů mnohem větší riziko, že se třeba i z existenčních důvodů budou snažit případné karanténě vyhýbat.

Itálie ohlásila dalších 196 obětí koronaviru

Koronavirus

„Pokud si OSVČ platí nemocenské pojištění, tak je kontrola možná, pokud ne, je obtížná. I vzhledem k této skutečnosti apelujeme na zodpovědnost

každého, aby dodržel podmínky karantény a chránil tak zdraví své i svého okolí,“ řekla Právu vedoucí tiskového oddělení Renata Povolná. Ani u OSVČ, jež si pojištění platí, přitom není jisté, že se rozhodnou nemocenskou čerpat.

Klíčová je podle Povolné osobní zodpovědnost každého člověka a dodržování nařízení ministerstva zdravotnictví. „To znamená neopouštět karanténu v domácích podmínkách. Je důležité také zdůraznit, že karanténou chráníme nejen sebe, ale také své okolí a celou společnost,“ uvedla.

V Itálii zavřou všechny obchody kromě těch s potravinami

Koronavirus

Na rozdíl od dohledu nad dodržováním režimu nemocenské při nemoci, kdy jej provádí Okresní správa sociálního zabezpečení, spadá kontrola karantény do gesce krajských hygienických stanic.

„Zatím nebylo žádné přestupkové řízení ohledně porušení karantény zahájeno, nicméně může být zahájeno i zpětně na základě zjištění porušení karantény. Žádné porušení karantény většího rázu v tuto chvíli nemáme hlášeno,“ informovala ve středu Povolná.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Mezi základní povinnosti člověka v karanténě podle ministerstva zdravotnictví je, aby zůstal doma, nevycházel, pokud to není nutné, a dodržoval režim, který určí hygienici. Je třeba se primárně skutečně zdržet úzkého kontaktu s dalšími lidmi.

„Pokud člověk žije sám a skutečně nemá příbuzné ani známé, kteří by mu mohli nakoupit či zajistit potřebné pohledávky, může využít donáškových či jiných distančních služeb. V případě zhoršení zdravotního stavu, projevu příznaků, by měli zavolat na linku 112 či kontaktovat místní hygienu,“ zdůraznila Povolná.

Pokuta až 3 miliony

V karanténě jsou už tisíce Čechů. Za porušení jim hrozí pokuta až tři miliony korun. „Jedná se o pokutu za přestupek na úseku zajištění plnění oprávnění orgánu ochrany veřejného zdraví dle ustanovení § 92n odst. 3 písm. a) zákona č. 258/2000 Sb., zákona o ochraně veřejného zdraví, a o změně některých souvisejících zákonů. Pokutu může udělit krajská hygienická stanice, a to až do maximální výše tři miliony korun,“ doplnila pro Právo advokátka Janka Brezániová z advokátní kanceláře Taylor Wessing ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám