Hlavní obsah

Teď už bychom postupovali jinak, přiznal švédský epidemiolog

Zemřelo mnoho lidí příliš brzo. Švédsko mělo na počátku udělat více opatření proti šíření koronaviru, sypal si popel na hlavu ve švédském rozhlase Ekot hlavní epidemiolog Anders Tegnell. Švédsko se na rozdíl od zbytku evropských zemí vydalo liberálnější cestou. Byla založena na dobrovolném udržování bezpečných odstupů a dodržování základních hygienických pravidel. Školy, restaurace, kadeřnictví, kosmetiky a firmy normálně fungovaly.

Článek

„Existuje jistě potenciál pro zlepšení toho, co jsme ve Švédsku udělali,“ řekl Tegnell a pokračoval: „Pokud bychom narazili na stejnou nemoc a věděli o ní to, co víme dnes, myslím, že bychom přijali opatření někde mezi tím, co jsme udělali ve Švédsku, a tím, co udělal zbytek světa.“

V rozhovoru litoval vysoké míry úmrtnosti. Je podle něj nutné zjistit, zda existuje nějaký způsob, jak tomu zabránit. „Myslím, že je zjevně prostor pro zlepšení toho, co jsme udělali. Bylo by dobré přesně vědět, co je třeba zavřít, aby se lépe zabránilo šíření infekce. V budoucnu musíme přemýšlet o tom, jestli existuje způsob, jak snížit počet úmrtí,“ řekl Tegnell.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský hlavní epidemiolog Anders Tegnell

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Hlavní švédský epidemiolog dosud důsledně hájil zvolenou strategii. Tvrdil, že je dlouhodobě udržitelnější než zablokování země. Světová zdravotnická organizace dokonce tento systém podporovala a navrhuje ho jako model budoucnosti.

Švédský model se ovšem setkal s velkou kritikou. Norský epidemiolog Frode Forland minulý měsíc obvinil Švédsko z toho, že rigidně trvá na přijatém modelu a nedokáže se přizpůsobit novým informacím.

Švédsko má za týden nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel na světě

Koronavirus

„Viděli jsme, že epidemie koronaviru se v mnohém liší od pandemie chřipky. Především, onemocnění bylo mnohem nakažlivější a vážnější než chřipka. Smrtnost byla možná pětkrát vyšší a infekčnost asi třikrát vyšší než u chřipky,“ řekl Forland. Švédsko ovšem na tyto poznatky podle něj nereagovalo a nezabránilo tak úmrtí více než 4400 lidí, což je mnohem vyšší počet než u jeho severských sousedů.

Nepodařilo se také ochránit starší populaci. Virus prošel alarmujícím tempem švédskými domovy pro seniory a vyžádal si mnoho obětí. Přibližně polovina těch, kteří zemřeli a bylo jim nad 70 let, žila v pečovatelském domě a zhruba čtvrtina byla v domácí péči.

Benevolentní postup Švédska v boji proti koronaviru začíná mít trhliny

Koronavirus

Tegnell řekl, že stále není jasné, co Švédsko mělo udělat jinak. Zda mělo zavést v postupných krocích různá opatření, nebo všechna naráz, a jaká. „Možná se to dozvíme až teď, když se začnou odstraňovat opatření jedno po druhém. Možná nám to dá nějakou lekci o tom, co jiného kromě toho, co jsme udělali, jsme mohli udělat, aniž bychom zemi zcela uzavřeli."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám