Hlavní obsah

Studenti pohlídají děti ostravským lékařům

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Pedagogická a Lékařská fakulta Ostravské univerzity přišly s nabídkou, jak pomoci rodičům, kteří pracují v místní fakultní nemocnici a na Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje. Studenti učitelských oborů jim pohlídají děti, když jsou nyní školy kvůli epidemii koronaviru uzavřeny.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Fakultní nemocnice Ostrava

Článek

„Vedení lékařské a pedagogické fakulty se dohodlo na pomoci zaměstnancům Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), která je zásadní pro zajištění bezpečnosti a zdraví v našem kraji. Totéž platí i pro zaměstnance krajské hygienické stanice,“ řekl Právu mluvčí OU Adam Soustružník.

Česko má 293 nakažených koronavirem

Koronavirus

Dodal, že pokud by se příští týden ukázalo, že zájem studentů je větší a veškerá poptávka ze strany zaměstnanců fakultní nemocnice a hygienické stanice je uspokojena, tak nabídnou služby studentů i dalším zdravotnickým zařízením v Ostravě.

Studentská pedagogická praxe

„Studenti pedagogické fakulty zajistí personálu fakultní nemocnice a dalším zdravotnickým zařízením celodenní péči o děti. Už teď jsme tuto aktivitu otevřeli jako pedagogickou praxi, která bude studentům uhrazena formou mimořádného stipendia. Podle aktuální situace je o tuto praxi z řad studentů velký zájem a zdá se, že budeme mít dostatečnou kapacitu k opatrování děti lékařů a sester a dalšího zdravotnického personálu,“ řekl Tomáš Jarmara, děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity.

Zlínská univerzita si kvůli koronaviru vyrábí vlastní dezinfekční gely. Chce je darovat i prodávat

Koronavirus

Studenti kvůli opatřením vlády nyní nemohou navštěvovat svou školu, proto individuální pedagogická práce proběhne přímo v místě bydliště dítěte. To znamená, že tím bude do jisté míry kompenzována vzdělávací a výchovná činnost, která jinak náleží škole. Tato pomoc bude nabídnuta pro děti školou povinné, tedy pro studenty základních škol.

„V současnosti mají ve FNO asi 380 zaměstnanců, kteří by hlídání dětí ve věku mezi pěti až deseti lety přivítali,“ upozornil mluvčí univerzity.

Doplnil, že konkrétní postup, jak se mladí pedagogové se zdravotníky a jejich dětmi propojí, se v současnosti pracuje. Vše má být během pátku dořešeno a vyvěšeno na intranet ostravské fakultní nemocnice a hygienické stanice.

Jak se učit s dětmi doma, když jsou školy dlouho zavřené

Koronavirus

Reklama

Související články

Na ošetřovné dětí má dosáhnout víc lidí

Rodiče malých školáků a předškolních dětí mohou i kvůli uzavření školy či školky využít ošetřovné při péči o dítě. Dávku lze nyní čerpat po dobu až devíti...

Výběr článků

Načítám