Hlavní obsah

Souboj virů. Nachlazení může vypudit koronavirus, zjistili vědci

Londýn

Vědci z Glasgowské univerzity tvrdí, že virus, který způsobuje běžné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus. Je známo, že některé viry soutěží o to, který z nich v organismu provede infekci. A právě rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto silnější než koronavirus, informovala zpravodajská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přínosy „vítězství” rhinoviru sice mohou být podle odborníků ze Skotska jen krátkodobé, avšak daný virus je tak rozšířený, že by i tak mohl při zpomalení covidu pomoci.

Jeden z nejsobečtějších virů

Když si představíme svůj nos, hrdlo a plíce jako v řadě stojící domy, tak jakmile se virus dostane dovnitř, může buď podržet ostatním virům dveře a vpustit je také, nebo za sebou naopak zabouchnout a nechat si vše pouze pro sebe.

Když vědci vypustili rhinovirus a SARS-CoV-2 zároveň, uspěl jen rhinovirus.

Rhinovirus je totiž doslova jeden z nejsobečtějších virů - téměř vždycky člověka nakazí sám. Jiné viry, jako třeba adenoviry, mají zřejmě větší sklony ke „spolubydlení”.

Šíření virů jako takových se zpomalilo

Výzvu pro vědce při zkoumání, jak SARS-CoV-2 interaguje s ostatními viry, představuje skutečnost, že kvůli omezení kontaktů ve společnosti se zpomalilo šíření všech ostatních virů, a tak se hůře studují.

Epidemiolog: Chřipka tu zatím není, ale ještě může udeřit

Domácí

Tým z Centra výzkumu virů v Glasgow každopádně použil repliku výstelky dýchacích cest člověka, které jsou tvořené stejným typem buněk, a nakazil je virem SARS-CoV-2 a právě rhinovirem.

Výsledky vypadají neprůstřelně: když vědci vypustili oba viry zároveň, uspěl jen rhinovirus. Když měl rhinovirus náskok 24 hodin, SARS-CoV-2 se dovnitř vůbec nedostal. Pokud měl SARS-CoV-2 hodinový náskok, rhinovirus ho stejně přemohl a z organismu ho vypudil.

„SARS-CoV-2 se v těchto případech nikdy neuchytil, je silně inhibován rhinovirem,” konstatoval nadšeně doktor Pablo Murcia a dodal, že pokud máme vysokou prevalenci rhinoviru, mohl by zastavit novou koronavirovou infekci.

Na Královéhradecku likvidují kvůli ptačí chřipce 55 tisíc kusů drůbeže

Domácí

Podobné efekty vědci zaznamenali už i dříve. Rozsáhlá epidemie rhinoviru možná oddálila epidemii prasečí chřipky v některých částech Evropy v roce 2009. Další pokusy ukázaly, že rhinovirus spouští imunitní reakci uvnitř nakažených buněk, což koronaviru zabrání v replikaci sebe sama. Když vědci zablokovali imunitní reakci, tak byla úroveň viru covidu stejná, jako když tam rhinovirus nebyl.

Očkování, imunita a hrozba dalších infekcí v zimě

Onemocnění covid by však mohlo znovu zaútočit, jakmile nachlazení poleví a imunitní reakce se oslabí. „Očkování plus hygienická opatření plus interakce mezi viry by mohly výrazně snížit výskyt SARS-CoV-2, ale největší přínos bude mít očkování,” shrnul Murcia.

Česko mohlo mít daleko víc vakcín. Vojtěch s Prymulou je neobjednali

Domácí

Pořád nechápu, co se tu děje, říká brněnský primář Rezek

Koronavirus

Podle dalšího experta z Británie, profesora Lawrence Younga z fakulty medicíny Univerzity ve Warwicku jsou rhinoviry „vysoce přenosné”. Zveřejněná studie podle něj naznačuje, že tato běžná infekce by mohla ovlivnit dopad covidu-19 a šíření SARS-CoV-2, zejména v podzimních a zimních měsících, kdy jsou sezónní nachlazení častější.

Policie šetří 54 případů úmyslného šíření covidu

Krimi

Nicméně právě ostatní infekce, které se během pandemie příliš nevyskytovaly, se mohou vrátit s větší silou, jelikož imunita vůči nim mezitím oslabila, píše BBC.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

Lékařka Susan Hopkinsová z organizace spadající pod britské ministerstvo zdravotnictví již varovala, že nás čeká „těžká zima”.

„Mohla by přijít vlna chřipky. Mohla by se objevit také vlna dalších onemocnění dýchacích cest a respiračních patogenů,” zmínila na závěr.

Reklama

Související články

Rok pandemie. Teď útočí mutace

V neděli 1. března 2020 se na ministerstvu zdravotnictví konala mimořádná tisková konference. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na ní...

Výběr článků

Načítám