Hlavní obsah

Policie šetří 54 případů úmyslného šíření covidu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupci a policisté napříč republikou zaznamenali v posledním měsíci rychlý nárůst případů podezření ze zločinu úmyslného nebo nedbalostního šíření nakažlivé lidské nemoci – covidu-19. Vzhledem k tomu, že za nouzového stavu je trestní sazba přísnější, hrozí za úmyslné šíření covidu až osm let vězení.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kontrola mezi okresy Zlín a Uherské Hradiště. Ilustrační foto

Článek

Zatímco od říjnového počátku nynějšího nouzového stavu jich až do konce ledna, tedy za čtyři měsíce, zjistili 53, jen za únor a první březnový týden jich přibylo dalších 35. Celkem tedy nyní policie a žalobci řeší 88 kauz šíření nakažlivé lidské nemoci, z toho u 54 případů jde o úmyslné, u dalších 34 z nedbalosti.

Policie zasahovala na radnici Brno-střed

Krimi

Před rokem, tedy během prvního nouzového stavu (od 12. března do 29. května 2020), šlo přitom dohromady jen o 25 takových kauz.

Kontroly zabírají

„Sledujeme to průběžně a lze potvrdit, že počet těchto případů narůstá. Jde o kauzy, kde již byly zahájeny úkony trestního řízení, tedy kde běží oficiálně prověřování pod dozorem státního zástupce,“ řekl ve středu Právu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.

Doplnil, že to neznamená, že by všichni podezřelí byli již za šíření covidu obviněni. Právě NSZ trestní případy spáchané v době nouzového stavu podrobně sleduje a Právu nyní poskytlo aktuální údaje. Nelze vyloučit, že na vysoký nárůst počtu odhalených covid pozitivních lidí, kteří nedodrželi nařízenou izolaci, mají svůj vliv i kontroly policie mezi hranicemi jednotlivých okresů, které začaly od 1. března.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) opakovaně oznámil, že policie na základě kontrol obvinila několik lidí z šíření nakažlivé nemoci, naposledy v pondělí hovořil o dvou případech.

Hamáček: Naštvanost je veliká, ale musíme vydržet

Domácí

Výrazně také narůstá počet případů, kdy lidé nedodrželi nařízení státních úřadů, a mohli tak spáchat trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Zatímco od října do konce ledna jich bylo 78, během února a prvního březnového týdne jich přibylo dalších 24, tedy celkem už žalobci řeší 102 takových kauz. Loni jich v prvním nouzovém stavu bylo jen šest.

„V naprosté většině jde o případy porušení úřadem nařízené karantény,“ uvedl k tomu již dříve mluvčí NSZ Malý. Policisté a žalobci však řešili během nynějšího nouzového stavu i další trestné činy, nejčastěji šlo o krádeže. Těch zloději spáchali od loňského 5. října do letošního 7. března už 19 393, přičemž opět jim hrozí přísnější trestní sazba, dva roky až 8 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám