Hlavní obsah

Slovensko pomůže podnikatelům s placením nájmů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vláda pomůže podnikatelům, kteří v čase pandemie museli zavřít provozy, ale za toto období musí platit nájem za prostory. „V případě, že pronajímatel za toto období zlevní z nájmu 50 procent, druhou část bude tvořit příspěvek státu,“ informoval ve středu slovenský premiér Igor Matovič.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Nové eurobankovky

Článek

Pokud pronajímatel zlevní 40 procent z nájmu, stát dá rovněž 40 procent a nájemce zaplatí 20 zbývajících procent. „Splátky si může nájemce rozložit na 48 měsíců. Pronajímatel za toto období nemůže zvyšovat nájem ani dát nájemci výpověď,“ dodal předseda vlády.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pokud pronajímatel neuplatní žádnou slevu, nájemce bude muset splatit celou částku ve splátkách rozložených na 48 měsíců a pronajímatel mu nemůže dát výpověď. „Základní pravidlo zní: o kolik zlevní pronajímatel, tolik přispěje stát. Zbytek platí nájemce a splácení této částky se rozloží na 4 roky,“ upřesnil ministr hospodářství Richard Sulík.

Slovenské cestovní kanceláře se do 31. srpna 2021 musí dohodnout s klientem na změně zájezdu, který byl zaplacený, ale neuskutečnil se kvůli koronakrizi. Pokud k dohodě nedojde, cestovní kancelář musí do 14. září 2021 vrátit klientům peníze.

„Inspirovali jsem se Českou republikou a toto řešení už přijalo dvanáct zemí,“ řekl Sulík. Peníze za zájezd mohou být vráceny okamžitě lidem ve věku nad 70 let, těhotným ženám a lidem, kteří v důsledku koronakrize ztratili zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám