Hlavní obsah

Slovensko od pondělí otevírá divadla, kina a kostely na polovinu kapacity

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Od pondělí 16. listopadu se na Slovensku otevřou divadla, kina a kostely do maximální kapacity 50 procent. Na návrh premiéra Igora Matoviče schválila v pátek pandemická komise rovněž otevření posiloven a plováren do kapacity maximálně šest lidí a při dodržování pravidla 15 metrů čtverečních na osobu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič.

Článek

Matovič zmíněný návrh předložil ve čtvrtek na konziliu epidemiologů, které s ním souhlasilo a posunulo na páteční zasedání pandemické komise. Na základě tohoto rozhodnutí se od příštího týdne rozběhnou také nižší fotbalové a hokejové soutěže. Na stadiony však zatím diváci nesmí.

Na rychlé rozvolnění zapomeňme. Blatného PES to nedovolí

Domácí

Předseda slovenské vlády původně navrhoval tzv. komunitní testování. Restauracím, kinům, divadlům, fitness centrům, církvím, sportovním klubům a školám navrhl, aby se každé tři týdny zapojily do testování antigenními testy a za to by mohly být otevřeny. Stát měl k testování zajistit policisty a vojáky, zmíněné sektory by zase sehnaly zdravotníky a dobrovolníky.

Žebříček propadlíků boje s covidem vede Rakousko

Koronavirus

Proti tomuto plánu se ostře postavil první vicepremiér, ministr hospodářství a předseda vládní strany Svoboda a solidarita Richard Sulík. Ten reagoval pobouřeně, že od sektorů, které za současné situace zažívají kolaps, chce vláda, aby vytvořily testovací centra. „Gastro, sport, kultura, fitness centra jsou dnes zdevastované a zažívají historický kolaps,“ upozornil první vicepremiér na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám