Hlavní obsah

Na rychlé rozvolnění zapomeňme. Blatného PES to nedovolí

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil v pátek protiepidemický systém (PES), podle něhož by se měla řídit opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. PES je hodně přísný, rozvolňování je v nedohlednu.

Foto: mzcr.cz

Článek

Podle prezentace na tiskové konferenci hodnota indexu pro celou ČR je 70, trvá plošný stupeň pohotovosti 5.

Na nižší stupeň se index může přehoupnout nejdříve po sedmi dnech, kdy se nebude skóre měnit. Ve stupních 4 a 5 trvá většina nynějších opatření. Ve stupni 4 se nicméně krátí zákaz vycházení.

Ve 4. stupni by se do škol vrátili žáci 1. stupně ZŠ. Na 2. stupni by fungoval rotační systém výuky po týdnech. Na ostatních školách by trvala distanční výuka.

Od stupně 3 by se mohly za určitých otevřít stravovací zařízení, památky i další nyní zavřené provozovny.

Při zhoršení situace by se opatření přijímala již po třech dnech.

Foto: mzcr.cz

 

Konečné slovo při stanovování stupňů budou mít experti ministerstva zdravotnictví, přičemž konečnou zodpovědnost bude mít podle Blatného vláda.

Index bude aktualizován denně od 16. listopadu pro celou ČR, přičemž bude možné jej využít i pro menší celky na úrovni krajů a okresů.

Na základě jakých kritérií se vypočítává index rizika
Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
- 14denní počty pozitivních na covid-19 na 100 000 obyvatel
Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
- 14denní počty seniorů pozitivních na covid-19 na 100 000 obyvatel ve věku na 65 let
Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
- Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
- Průměrná pozitivita testů za posledních 7 dní

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by podle nynějších predikcí mohlo v listopadu přibýt zhruba 198 000 potvrzených případů. V prosinci by mohl přírůstek klesnout na 76 000 případů a celkem by tak v ČR mohlo být kumulativně 643 000 osob s prokázanou nákazou.

Rizikem podle Duška zůstávají počty nově diagnostikovaných i vysoké procento pozitivních testů. Stále je rovněž velký počet nakažených seniorů.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK

Dušek nicméně potvrdil, že jsou významné známky brzdění epidemie s tím, že reprodukční číslo se momentálně pohybuje mezi 0,7 až 0,8.

Ministr pokles přičítá mimo jiné dodržování opatření a výraznému poklesu mobility a sociálních kontaktů. Mobilita lidí podle dat klesla o 60 až 80 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám