Hlavní obsah

Slovenská ekonomika může propadnout až o 13,5 procenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejčernějšího scénáře Národní banky Slovenska (NBS) se slovenská ekonomika letos může propadnout až o 13,5 procenta. Nejoptimističtější scénář předpokládá pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 5,8 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Podle nejčernějšího scénáře Národní banky Slovenska (NBS) se slovenská ekonomika letos může propadnout až o 13,5 procenta.

Článek

Negativní scénář NBS posunula o dalších 3,5 procentního bodu, před měsícem předpokládala v nejhorším případě propad ekonomiky o deset procent.

Za nejreálnější centrální banka považuje střední scénář, podle něhož by ekonomika letos klesla o 9,3 procenta.

Podle slovenské centrální banky dosáhne domácí i globální ekonomika dna ve druhém čtvrtletí letošního roku.

„Následovat by mělo dynamické oživení, k čemuž by měla přispět jak zahraniční, tak i domácí poptávka,“ uvedla národní banka.

V příštím roce by tak podle středního odhadu následovalo oživení s růstem hrubého domácího produktu o osm procent a v roce 2022 o 4,3 procenta.

Až 100 tisíc nezaměstnaných

Výrazný propad hospodářství způsobí na pětimilionovému Slovensku úbytek 45 až 100 tisíc pracovních míst. Podle nejpesimističtějšího scénáře by se míra nezaměstnanosti mohla přiblížit ke dvouciferným hodnotám. V současnosti dosahuje míra nezaměstnanosti pět procent.

„Vládní opatření mohou zachránit asi 50 tisíc pracovních míst,“ uvedla NBS. Na Slovensku může dojít rovněž k poklesu mezd. „V souladu s růstem ekonomiky by však v následujících létech mělo dojít k růstu zaměstnanosti i mezd,“ dodala centrální banka.

Deficit veřejných financí dosáhne letos podle NBS 6,9 až 10,3 procenta HDP. Takový vývoj by zároveň znamenal zvýšení dluhu veřejné správy na 56,6 procenta HDP, při nejhorším scénáři až na 64 procent. NBS v této souvislosti upozornila na nejistý vývoj pandemie.

„Sporná je délka trvání uzavřených ekonomik na globální úrovni, což může prodloužit, ale také zkrátit oživení ekonomického růstu. Velmi nejistý je také vývoj na finančních trzích,“ upozornila centrální banka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám