Hlavní obsah

Sestra z odběru: Je to náročné, lidi nás ale chápou

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty infikovaných onemocněním covid-19 dál výrazně rostou. Mezi nejpostiženější regiony patří Zlínský kraj, kde rizikové skóre v protiepidemickém systému PES má již delší dobu hodnotu 81, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni rizika. Odběrová místa, kde se od středy pro veřejnost provádějí zdarma antigenní testy, tak praskala ve švech.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zdravotníci byli v jednom kole. Potvrzuje to i zdravotní sestra Marcela Pumprlová z odběrového místa u Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Mnozí jedou do města a přivezou nám sladkost, kávu, ale samozřejmě si to nebereme
Marcela Pumprlová, sestřička

„Dosud jsme antigenní testy odebírali jen odpoledne, v průměru jich bylo 150 až 170, přičemž pozitivních bylo denně okolo deseti klientů. Zájem ale roste a podle informací od hygieniků dál bude obrovský. Vidět je to už dnes, kdy antigenní testy odebíráme poprvé celý den. Přicházejí sem hlavně ti, co chtějí za příbuznými do domovů důchodců, dalších objektů sociálních služeb a domů za svými blízkými,“ řekla Právu v sobotu Pumprlová.

Za dvanáct hodin s kolegy testovali celkem 353 lidí, z nichž 27 jich bylo pozitivních.

„U těchto klientů ihned odebereme PCR test a oni mají výsledek do 48 hodin. Nemusí se tedy nikam objednávat, je to pro ně jednodušší,“ dodala.

Nápor zatím zvládá stejně jako její kolegové z týmu. Ten kromě ní tvoří jedna dobrovolnice a dva hasiči-zdravotníci.

Mutace viru není pod kontrolou, přiznala Británie. Evropa reaguje

Koronavirus

„Je to tady hrozně náročné. Jsem však zdravotní sestra, která pracuje na neonatologii u nezralých novorozenců, takže jsem zvyklá být v poklusu a zachraňovat ty křehké bytosti,“ podotkla.

Přiznala však, že po směně i ona toho bude mít plné zuby. „Těch kroků, co tady nachodíme, bude hodně, určitě kolem deseti kilometrů. Když přijdu domů, chvíli se budu věnovat jedenáctiletému synovi a pak padnu do sedačky,“ konstatovala.

Možné konflikty se jí při práci v odběrovém týmu dosud vyhýbaly. „Problémy nastávají, jen když si někteří lidé vystojí frontu a my zjistíme, že byli objednaní na PCR testy. Odešleme je proto tam, kam patří, a to občas nesou s nelibostí,“ uvedla sestra.

Zkušenosti má spíše příjemné. „Většina lidí situaci nás zdravotníků chápe. Mnozí po výsledku jejich antigenního testu, když jsou negativní, jedou do města a přivezou nám nějakou sladkost, kávu, teplé čaje, ale samozřejmě si to nebereme,“ zdůraznila.

Česko může začít očkovat proti covidu 27. prosince, tvrdí Babiš

Koronavirus

Nabídku vypomáhat na odběrovém místě přijala bez váhání. V sobotu pracovala na odběrovém místě ve svém osobním volnu. Z toho, že by se sama nakazila nebo nakazila své rodinné příslušníky, obavy nemá.

„Myslím, že jsem dostatečně chráněná. Podobné je to u manžela, který je hasič. Koronavirus se nám zatím vyhýbá,“ prohlásila rezolutně s tím, že pomáhat na odběrovém místě bude do 16. ledna, kdy by mělo antigenní testování pro veřejnost zdarma, pokud vláda nerozhodne jinak, skončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám