Hlavní obsah

Mutace viru není pod kontrolou, přiznala Británie. Evropa reaguje

Novinky, ČTK, Filip Šára
Londýn
Aktualizováno

Mutace koronaviru, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit. Prohlásil to v neděli britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový virový kmen je mnohem nakažlivější než ostatní. Vývoj sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO) a začínají reagovat i některé státy EU včetně Česka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Reklamní panel v ulicích oznamuje lidem jaký stupeň opatření právě platí.

Článek

Nizozemsko v noci oznámilo zákaz letecké přepravy cestujících z britských letišť, přičemž omezení potrvá do 1. ledna. Podle agentury AFP zakazuje přílety z Británie i Belgie, byť zatím jen na 24 hodin. Omezení, která se dotknou i vlaků Eurostar, označil belgický premiér Alexander De Croo za preventivní opatření. Německo o podobných krocích uvažuje.

Reaguje také Česko, kde se budou muset odteď lidé přijíždějící z Británie povinně odebrat do izolace.

Vláda zvažuje zákaz letů z Británie kvůli nové mutaci koronaviru

Domácí

Významné šíření jisté mutace koronaviru označené N501 v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Foto: Toby Melville, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson oznamuje, že v Londýně a jižní Anglii zavřou některé obchody.

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení - větší než u jiné mutace - a Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

Zmutovaný koronavirus není důvod k panice, uklidňují vědci

Koronavirus

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,” řekl v neděli v rozhovoru s televizí BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,” komentoval situaci v jiném interview.

„Nezodpovědní Londýňané prchají...”

Hancock zároveň v neděli slovně zaútočil na „naprosto nezodpovědné“ Londýňany, kteří v sobotu z hlavního města prchali poté, co předseda vlády Johnson „zrušil Vánoce” pro téměř 18 milionů lidí v jižní Anglii.

Britský premiér zpřísňuje restrikce pro Londýn a část Anglie, šíří se nový kmen koronaviru

Koronavirus

Podle serveru The Daily Mail poznamenal, že občané žijící v regionech, kteří přešly do stupně nebezpečí 4, by měli během svátků sociální kontakty omezit. Naznačil, že přísná omezení pohybu budou platit po celé měsíce a policie to prý bude kontrolovat.

Počty nakažených ve Spojeném království strmě rostou

Denní počty nákaz v Británii po poklesu z konce listopadu v posledních dnech znovu prudce rostou, v sobotu země zaznamenala na 27 000 nových případů. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18 000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

Londýnem se šíří nová mutace koronaviru

Koronavirus

Zda a jak šíření potenciálně nebezpečné mutace koronaviru skutečně začalo, není zatím jasné. Nizozemsko při namátkové kontrole starších případů infekce daný kmen odhalilo ve vzorku odebraném na začátku prosince. Podle WHO byla mutace zjištěna i v Dánsku a Austrálii, píše BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám