Hlavní obsah

S nakaženým v jedné domácnosti: Jak se vyhnout přenosu covidu-19 na ostatní

Novinky, Lubomír Popovič

Nakazil se člen vaší domácnosti koronavirem nebo už u něj propukl covid-19? Nepropadejte panice: neznamená to nutně, že onemocníte všichni. Je ale důležité maximálně snížit riziko nákazy. Jak? Dodržováním několika pravidel.

Foto: Profimedia.cz

Na karanténu je často mylně nahlíženo jako na domácí vězení.

Článek

Osobní kontakt s nemocným omezte na minimum

Je podstatné, aby se nakažený v domácnosti maximálně izoloval od zdravých jedinců: pokud tedy může mít k dispozici samostatný pokoj s vlastní koupelnou a toaletou, je situace ideální. Ne každý má ale takové podmínky, co největší izolaci nemocného je tak potřeba dodržovat v rámci možností.

Například hygienu by měl dle doporučení ministerstva zdravotnictví nemocný provádět až jako poslední, po sobě pak vše vydezinfikovat a místnost důkladně vyvětrat. Jídlo raději nakaženému nepředávejte osobně, ale nechávejte ho přede dveřmi jeho pokoje.

Test na koronavirus a čekání. Co dělat po pozitivním výsledku

Koronavirus

Udržujte si odstup

Pobyt ve společné místnosti se obecně nedoporučuje, už po 15 minutách je považován za rizikový. Pokud ale nemáte jinou možnost, je důležité co nejčastěji pokoj větrat a udržovat od nemocného odstup minimálně 1,5–2 m, a to ještě s rouškou chránící ústa i nos.

Po dobu karantény samozřejmě zapomeňte na návštěvy, určitě nechcete své blízké vystavit zbytečnému riziku. Sociální kontakty musí omezit také zdraví členové domácnosti, ve které se vyskytla nákaza. Je vždy potřeba brát v potaz, že se mohli i přes opatrnost virem od nemocného nakazit.

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, přichází balíčky

Koronavirus

Dezinfikujte společné prostory a předměty

Důležité je sdílet co nejméně společných věcí i prostor, ideálně vůbec žádné. Vše, čeho se nakažený ve společných prostorách dotkne, by měl dezinfikovat (např. kliky dveří, vodovodní kohoutky atd.), pokud dezinfekci provádí někdo jiný, pak vždy v jednorázových ochranných rukavicích.

Domácí léčba koronaviru. Jak svému tělu pomoci

Koronavirus

S předměty osobní hygieny nemocného (zubní kartáček, mýdlo, ručník...) by neměli ostatní členové domácnosti přijít vůbec do styku. To samé platí i pro nádobí, které by si měl nakažený sám umývat a utírat vlastní utěrkou.

Použité prádlo je potřeba skladovat odděleně v igelitovém pytli. Prát a žehlit by se pak mělo na co nejvyšší možnou teplotu (ideálně nad 60 °C) a se vší opatrností, nejlépe až poté, co nemocný obdrží negativní výsledek testu. Při praní používejte ochranné prostředky (rukavice, respirátor...), pračku či další plochy a předměty, které s prádlem přišly do styku, pak pečlivě vydezinfikujte.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Odpad dočasně netřiďte

Ministerstvo životního prostředí na svém webu uvádí: „Pokud se v rodině vyskytne potvrzený případ koronaviru nebo je nařízena karanténa, je potřeba dočasně přerušit třídění odpadů.“ Po dobu karantény tak vše vyhazujte do kontejnerů směsného odpadu.

Při likvidaci odpadu domácnosti s nakaženým je potřeba kvůli ochraně pracovníků technických služeb pytel důkladně zavázat a poté vložit do dalšího pytle, jehož povrch se po kontaktu ošetří dezinfekčním prostředkem. Teprve pak ho vyhoďte do kontejneru na směsný komunální odpad, nejlépe opět za použití jednorázových rukavic.

Covid-19 vláda zařadila mezi biologická rizika při práci

Ekonomika

A co domácí mazlíčci?

Opatrnost je namístě i při kontaktu se zvířaty. Nemocný by se jich ideálně neměl vůbec dotýkat, na srsti může totiž virus ulpět stejně jako například na oblečení a přenášet se tak dále. Pokud nakažený neodolá, měl by si před hlazením vždy ošetřit ruce dezinfekcí, stejně jako ostatní po kontaktu se zvířetem.

Reklama

Výběr článků

Načítám