Hlavní obsah

Test na koronavirus a čekání. Co dělat po pozitivním výsledku

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testování na přítomnost koronaviru se stává součástí každodenní reality, potkat může každého z nás. Výsledek testu se obvykle dozvíte do dvou dnů, i během čekání omezte své kontakty a připravte se, co vás čeká v případě pozitivního výsledku.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Na osoby, se kterými sdílíte domácnost, se do doby prokázání či vyvrácení nemoci covid-19 nevztahují karanténní opatření, avšak je velmi vhodné, aby do doby konzultace vašeho stavu s lékařem či zjištění výsledku testu také minimalizovali kontakt s ostatními lidmi a na veřejnosti měli stále zakrytá ústa i nos.

Je-li to možné, pracujte z domova. Výsledek testu vám bude sdělen do 48 hodin formou SMS. O výsledku testu informujte co nejdříve svého praktického lékaře.

Když jsem pozitivní

Není nutné propadat panice. Ať už pociťujete příznaky (teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta chuti nebo čichu, zažívací obtíže), nebo ne, zůstaňte v izolaci doma a vyhýbejte se kontaktu s lidmi. Praktický lékař vám vysvětlí další postup, nařídí izolaci.

Součástí SMS s oznámením o výsledku testu byl i odkaz na webové stránky se sebereportovacím formulářem. V něm vyplníte, s kým jste se setkali během dvou dnů před provedením testu. Je doporučeno jej vyplnit nejpozději do druhého dne po obdržení výsledku testu.

Kontaktuje vás hygienická stanice. Sledujte pečlivě svůj zdravotní stav. Když se bude zhoršovat, zavolejte svému lékaři. Spojte se s ním i 1–2 dny před plánovaným koncem nařízené izolace, lékař stanoví další postup.

Pokud vaše testování nařídila hygiena, karanténa se na vás vztahuje i v případě negativního výsledku. Izolace nečeká pouze na samoplátce s negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám