Hlavní obsah

Rozvolňovat se teď nebude, shodli se ministři. Chtějí pro něj další kritérium

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

I přes zlepšující se epidemickou situaci bude v České republice podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ještě nějakou dobu platit stupeň pět v rámci protiepidemického systému PES. Sdělil to po pondělním jednání vlády. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by Česko do stupně 4 mohlo přejít až ve chvíli, kdy bude v nemocnicích hospitalizováno okolo 3000 pacientů s covidem.

Záznam: TK po jednání vlády 18.1.2021Video: ČTK

 
Článek

”„Až bude v nemocnicích kolem tří tisíc hospitalizovaných, potom se dá uvažovat v přechodu ze stupně číslo pět do čtyřky,” řekl Blatný po jednání vlády. Počet hospitalizovaných by měl být stanoven i pro přechod do dalších nižších stupňů.

V pondělí leželo v nemocnicích s covidem 6330 pacientů. „Jakékoli další navýšení by vedlo velmi rychle k přetížení nemocnic,“ doplnil ministr. Podle něj skóre PES ukazuje, jak se vyvíjí situace v populaci, ale nereflektuje situaci v nemocnicích.

Podle Blatného je nyní cílem dosáhnout poklesu hospitalizovaných. „Musíme se bavit o hodnotách dvou či tří tisíc. Při hodnotách kolem dvou tisíc je systém schopný fungovat tak, že kromě osob s koronavirem se budeme moci postarat i o další nemocné. Koronavirus není jediné onemocnění,“ upozornil ministr.

Zítra se otevřou papírnictví a dětské obchody

Koronavirus

Argumentoval také tím, že ostatní evropské země k situaci přistupují stejně, nerozvolňují, ač počty nakažených spíše klesají.

Index rizika v rámci systému PES přitom již několikátý den odpovídá mírnějšímu, tedy čtvrtému stupni. Pokud je index v nižším stupni sedm dní, měla by podle představených pravidel rozvolňování a zpřísňování jednat vláda o rozvolnění opatření. To se ale zřejmě nestane. I když ministr průmyslu Karel Havlíček ještě o víkendu mluvil o tom, že vláda bude ve středu o rozvolnění jednat.

V pondělí v České televizi už řekl, že to k jednání o uvolnění nesměřuje a vláda bude ve středu řešit pravidla PES.

 Hamáček: není co slavit

Blatný také uvedl, že v Česku už se objevila britská varianta viru, která se šíří rychleji. Lze podle něj očekávat, že postupně převládne.

V Česku je britská mutace viru, může ji mít až 10 procent nakažených

Domácí

Že o rozvolnění nemůže být řeč, řekl po jednání vlády i ministr vnitra Hamáček. „Jakkoli se situace zlepšuje, tak to není rozhodně nic, co bychom mohli slavit. Přes šest tisíc hospitalizovaných představuje riziko pro náš zdravotnický systém. Ukazuje se, že ještě nějakou dobu je potřeba zůstat ve stupni pět,“ sdělil po jednání vlády Hamáček.

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Koronavirus

To znamená, že i nadále zůstane zavřená většina obchodů a služeb, neotevřou ani restaurace. Platit bude i zákaz nočního vycházení i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Nově se ale od úterý otevřou papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi. V pondělí to schválila vláda.

Otevírat se zatím nebudou ani školy. Podle Blatného se do nich vrátí nejdříve závěrečné ročníky základních a středních škol. termín ale neuvedl. Řekl pouze, že k tomu dojde, jakmile to bude možné.

Zítra se otevřou papírnictví a dětské obchody

Koronavirus

Anketa

Mělo by Česko podle vás začít rozvolňovat opatření?
Ano
48,4 %
Ne
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9285 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám