Hlavní obsah

Roušky jsou zpět. Dopravci věří v odpovědnost lidí, rebelům hrozí vykázání i pokuty

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé veřejné hromadné dopravy, kde od dnešního dne platí povinnost nošení roušek, se neobávají, že by obnovená povinnost znamenala komplikaci při přepravě. Podle zástupců některých přepravců oslovených Právem zkušenosti z jara napovídají, že lidé se chovají odpovědně a problémy se vyskytují jen výjimečně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak řidiči, tak palubní personál nemají pravomoc pokutovat provinilce za nedodržení povinnosti, to může od května podle zákona pouze policista anebo strážník. Pokuta v takových případech může dosáhnout až deseti tisíc korun.

Podle mluvčí největšího dopravce Českých drah Vandy Rajnochové nedochází k žádným změnám od uplynulého období, kdy povinnost zakrývání dýchacích cest byla nařízena.

Zasáhla by policie

„Dodržování nařízení vlakový personál samozřejmě kontroluje. Kontrolu mohou provádět i další orgány, například policie. Pokud cestující roušku mít nebude a na výzvu pověřeného zaměstnance ČD si ústa a nos nezakryje, může být vyloučen z přepravy,“ uvedla.

Přehledně: Jak se mění pravidla pro nošení roušek

Domácí

V případě neuposlechnutí pokynů dopravce může být podle mluvčí požádána o asistenci také policie. Jak připomněla, povinnost se nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu nebo závažnou alternací duševního stavu, na cestující při konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů během jízdy vlaku po dobu nezbytně nutnou a na cestující v oddílech lůžkových a lehátkových vozů. Povinnost platí při pohybu ve společných prostorech lůžkového nebo lehátkového vozu, jako jsou třeba chodbička, představek, WC, umývárna.

Jak upozornil mluvčí Arrivy Jan Holub, odpovědnost za roušku nemá dopravce, ale cestující. „My je budeme pouze upozorňovat na jejich povinnost dodržovat toto opatření,“ řekl s tím, že pouze v případě, že by cestující na výzvu personálu nereagoval, přizvali by k řešení policii.

Ministerstvo zmírnilo pravidla pro hromadné akce. Kalkulačka se pořadatelům hodí

Koronavirus

„My jsme si touto situací již prošli v jarních měsících a žádné zásadní problémy jsme neměli. Už teď v autobusech nebo vlacích vídáme lidi s rouškami, i když to povinnost není. Předpokládám, že se všichni nařízení podrobí,“ dodal.

Upozornění bude hlavní „zbraní“ i ve vlacích a autobusech RegioJet. Jak řekl mluvčí Aleš Ondrůj, personál bude cestující informovat, že s výjimkou doby, kdy budou jíst či pít, musí ochranu nosu a úst mít. „Je to součást smluvních přepravních podmínek. Pokud cestující nebude roušku mít, budeme to řešit citlivě domluvou. Vycházíme z toho, že budou informováni a chtějí povinnost respektovat,“ řekl. „Věříme, že se s cestujícími rozumně domluvíme. Máme zkušenost z jara, že ve většině případů to problém není,“ dodal.

Roušky v Praze budou povinné i na nádražích a ve vestibulech

Koronavirus

Ochrana zdarma

Další z velkých dopravců Leo Express bude poskytovat cestujícím jednorázové roušky zdarma a dostane ji každý, kdo o ni požádá. Jak uvádí na webu, u vstupu do vlaků budou automatické dávkovače dezinfekce a tiskoviny budou opatřeny antibakteriální vrstvou.

K informování se přidalo ministerstvo dopravy. „Především veřejnost upozorňujeme znovu na opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví prostřednictvím infografiky a návodů na dodržování hygienických opatření, které mohou dopravci také využívat,“ uvedl na dotaz Práva šéf resortu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám