Hlavní obsah

Ministerstvo zmírnilo pravidla pro hromadné akce. Kalkulačka se pořadatelům hodí

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví od úterý zmírňuje pravidla pro pořádání hromadných akcí. Pořadatelé akcí v prostorách, kde kapacita přesahuje 1000 míst, což je dosud povolený limit, mohou nově využít i polovinu míst, které počet 1000 přesahují. Změnu v pondělí večer oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Současně bude muset být pořádání vnitřních akcí omezeno na 500 lidí na jeden sektor, v případě venkovní akce pak na 1000 lidí.

Opatření se týká divadelních představení, sportovních utkání, filmových představení či veletrhů či jiných shromáždění.

Přehledně: Jak se mění pravidla pro nošení roušek

Domácí

V praxi to tedy znamená, že pokud má nějaký vnitřní protor, například velké divadlo 1300 míst, bude možné, aby bylo uvnitř 1150 lidí. Budou muset být v sektorech nejvýše po 500 lidech.

Například na venkovním stadionu, který má 10 000 míst, bude moci být současně přítomno 5500 diváků (1000 plus 4500 jakožto polovina ze zbývajících 9000 míst). Těchto 5500 lidí bude muset být v sektorech nejvýše po 1000 lidech.

Rozdělení do sektorů znamená, že lidé v nich musí být od jiného sektoru odděleni s odstupem alespoň dva metry. Každý sektor má mít svůj vstup zvenčí, případně jsou vstupy časově regulovány, aby se lidé z jednotlivých sektorů nepotkávali.

Dosud platí, že velké stadiony, které mohou zajistit rozdělení do sektorů po maximálně 1000 lidech, mohly přivítat maximálně 5000 lidí.

Současně nepřestává platit pravidlo, že pokud je na akci více než 100 lidí, musí mít diváci roušku. A mezi účinkujícími a diváky musí být odstup minimálně dva metry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám