Hlavní obsah

Roušek je dost, dají se sehnat i za pět korun

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl roku po vypuknutí koronavirové epidemie v Česku je situace na trhu s ochrannými pomůckami stabilizovaná. Na rozdíl od začátku krize, kdy se roušky či respirátory daly sehnat jen velmi obtížně, a když už byly k mání, tak za astronomické ceny, nyní jich je na trhu dostatek a ceny jsou o poznání příznivější.

Foto: Sandra Sanders, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obecně platí, že čím víc ochranných pomůcek člověk koupí, tím je cena za jeden kus nižší. Roušky ve větších, například padesátikusových baleních se dají v tuzemských e-shopech pořídit i za pět korun za roušku.

V drogeriích se prodávají zpravidla výrazně dráž, vietnamští obchodníci ústenky při větším množství běžně prodávají od 12 do 14 korun za jednu.

Budou povinné roušky, nebudou povinné roušky? Vtipů na adresu vlády přibývá

Koktejl

Například v trafice v Řevnicích se roušky v době vrcholící epidemie prodávaly za 30 korun za kus, na začátku prázdnin to bylo o desetikorunu méně a nyní je tam prodávají za 15 korun za kus.

Na začátku nouzového stavu zvedli výrobci ceny roušek 50krát. Do té doby za jednu ústenku chtěli padesát haléřů, ale po vypuknutí epidemie je i zdravotnickým zařízením nabízeli za 25 korun.

Nasazovat roušky dětem mladším pěti let je nesmysl, uvedly WHO i UNICEF

Koronavirus

Až na polovinu klesly zkraje léta proti jarním měsícům také ceny respirátorů. V posledních týdnech šly však v některých e-shopech zase o něco nahoru. Například internetový obchod Alza.cz na konci dubna nabízel respirátory STX KN 95 filtrační třídy FFP2 za 1979 korun za 20kusové balení, na začátku července ho prodával za 1095 Kč. Na začátku tohoto týdne byla cena 1189 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám