Hlavní obsah

Nasazovat roušky dětem mladším pěti let je nesmysl, uvedly WHO i UNICEF

Novinky, jem

Děti mladší pěti let by neměly být nuceny k nošení roušek. Zakrývání nosu a úst v takto nízkém věku je zbytečné, protože je u malých dětí riziko nákazy a dalšího šíření koronaviru nízké. Ve společném prohlášení to uvedly Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z dostupných informací se zdá, že jsou malé děti méně náchylné k nákaze virem. Může se to ale lišit v závislosti na věku,“ cituje americká stanice CNN z prohlášení zmiňovaných organizací.

V Česku budou podle v současnosti platných pravidel od 1. září do odvolání roušky na vybraných veřejných místech povinné pro děti od dvou let.

Bavorsko drasticky přitvrdilo: Bez roušky? Až 500 eur pokuta

Evropa

Vyšší riziko než malé děti by podle závěrů WHO a UNICEF mohli naopak představovat náctiletí. Součástí jejich společného prohlášení jsou proto doporučení odstupňovaná podle věku.

Děti mladší pěti let

U dětí do pěti let lékaři z WHO zakrývání obličeje nedoporučují vůbec. „Na základě názoru odborníků shromážděných prostřednictvím online mítinků a konzultací jsme dospěli k závěru, že děti mladší pěti let by roušky nosit neměly,“ uvedly WHO a UNICEF.

Hamáček: Vojtěch by měl vysvětlit, jak to bylo s rouškami. Maďara si cením

Domácí

Děti od 6 do 11 let

U dětí mezi šestým a jedenáctým rokem věku Světová zdravotnická organizace jednoznačné doporučení nemá. Vyzývá k individuálnímu vyhodnocení aktuální rizika nákazy nebo dalšího přenosu onemocnění podle epidemiologické situace a vyspělosti dítěte. V potaz je potřeba brát také sociokulturní prostředí a dopad roušek na psychosociální vývoj dítěte.

Přehledně: Kde budou od 1. září povinné roušky (stav k 20. srpnu)

Domácí

Děti starší 12 let

S dětmi staršími dvanácti let by mělo být – pokud jde o pravidla nošení masek – podle doporučení Světové zdravotnické organizace zacházeno jako s dospělými. „Doporučení pro děti a dospívající do dvanácti let je stejné jako pro dospělé – řiďte se národními pravidly pro nošení roušek,“ stojí v prohlášení.

Nový školní rok v ČR i ve světě: někde roušky, jinde děti zůstanou doma

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám