Hlavní obsah

Remdesivir vyléčil další dva Čechy

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remdesivir už mají lékárny čtyř vybraných českých nemocnic, vždy dávky pro deset pacientů. Tedy maximum možného. Po vyléčeném a propuštěném pražském taxikáři dobrali lék další dva pacienti v pražském Motole a Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Výroba remdesiviru (ilustrační foto)

Článek

Od pondělí dostává remdesivir žena ve vážném stavu v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny (FNUSA). Ministerstvo zdravotnictví povolilo dočasné použití léku na 8 měsíců pro dospělé a děti od dvanácti let na plicní ventilaci.

Druhý pacient, kterého dostal covid-19 na hranici přežití, nemoc po podání experimentálního léku definitivně porazil. Lékaři ho však ještě léčí z dalších přidružených chorob.

Testy druhého pacienta léčeného remdesivirem jsou už několik dnů negativní
Tomáš Vymazal, FN Motol

„Pacient je na lůžku intenzivní péče v dobrém, stabilním stavu, v kvalitním kontaktu s okolím, rehabilituje. Průběh hospitalizace je úspěšný. V nemocnici je pacient stále kvůli primárním přidruženým onemocněním, ne kvůli koronaviru,“ sdělil redakci Tomáš Vymazal, přednosta kliniky KARIM FN Motol.

Remdesivir bude pravděpodobně zdarma pro 140 tisíc pacientů

Koronavirus

„Výsledky jeho testů na koronavirus jsou už několik dnů negativní,“ dodal Vymazal s tím, že v současné době v motolské nemocnici není žádný vážněji nemocný pacient s pozitivním testem na koronavirus. I třetí český pacient, kterému lékaři ve VFN v Praze podali remdesivir, už má léčbu experimentálním lékem za sebou.

Žena dostává lék od pondělí

„Pacient, o kterém mluvil pan docent Martin Balík na tiskové konferenci při propouštění prvního našeho pacienta léčeného experimentálním lékem, remdesivir dobral 10. května a jeho stav se stále mírně zlepšuje. Nikdo jiný u nás nyní tento lék nedostává,“ řekla Právu mluvčí všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Do brněnské FN u sv. Anny (FNUSA) byla transportována z Ostravy žena (51) s těžkým průběhem nemoci.

Z remdesiviru se může stát obří byznys. Výroba přitom stojí pakatel

Koronavirus

„Pacientka je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav je vážný. Začali jsme ji remdesivirem léčit v pondělí,“ informovala mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Kromě této ženy lékaři pečují ještě o jednoho pacienta s covidem19 ve vážném stavu, ale tomu podle mluvčí už lék nemohl být podán, protože je hospitalizován příliš dlouho. U sv. Anny bylo dosud hospitalizováno 16 lidí s těžkým průběhem nemoci. Osm jich zemřelo. Průměrný věk obětí byl 75 let a všechny trpěly i dalšími nemocemi.

Boj ještě neskončil, říká taxikář vyléčený z covid-19. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Koronavirus

V Nemocnici na Bulovce (NNB) jsou pacienti s nemocí covid19 už jen na infekční klinice. „Pacientů s covidem-19 máme nyní celkem jedenáct, z toho dva na oddělení JIP. Remdesivirem u nás nikoho neléčíme,“ sdělil Právu Filip Řepa, mluvčí NNB.

Na pomoc experimentálního léku se mohou lékaři vybrané motolské nemocnice, brněnské sv. Anny, VFN a NNB už s klidem spolehnout. I pokud by jim snad došel.

„Každé centrum dostalo v první dodávce léčbu pro deset pacientů. Lék musí používat podle kritérií schválených MZ ČR,“ potvrdil Pavel Březina, zástupce amerického výrobce remdesiviru Gilead Sciences.

Výrobce léku, který zabírá na covid-19, čelí kyberútoku

Koronavirus

V dokumentu vydaném Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZ) se píše, že povolení užití léku je dočasné, ohraničené osmi měsíci od vyvěšení na úřední desce, které proběhlo 24. dubna.

„Léčivý přípravek remdesivir je určen pro léčbu dospělých pacientů a dětí starších 12 let s tělesnou hmotností nad 40 kg, vyžadujících umělou plicní ventilaci. Jde o pacienty s již potvrzenou infekcí covid-19 metodou PCR nebo ty, kteří byli v kontaktu s potvrzeným případem onemocnění covid-19 a čekají na výsledek testování metodou PCR. Léčbu remdesivirem lze zahájit pouze při hospitalizaci,“ popisuje podmínky podání léku MZ ve svém rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám