Hlavní obsah

Rakousko kašle na Unii a hledá cesty k dostatku vakcín

– Vídeň

Rakousko už má dost Evropské unie, její nepružnosti a pomalosti v současné pandemii koronaviru, proto se rozhodlo jednat. Spolu s Izraelem a Dánskem bude připravovat nové vakcíny tzv. druhé generace, které budou určené pro mutace koronaviru, jež by se mohly objevit na podzim, píše server deníku Krone.at s odvoláním na kancléře Sebastiana Kurze.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

„V létě jsme se dohodli, že EU bude pro členské státy pořizovat vakcíny včas a bude je rychle schvalovat,“ uvedl Kurz.

„Evropská agentura pro léčiva je v případě schvalování vakcín příliš pomalá a farmaceutické společnosti si mohou krátit dodávky, jak chtějí,“ prohlásil kancléř a pokračoval: „Musíme se připravit na další mutace a neměli bychom při výrobě očkovacích látek druhé generace záviset pouze na EU.“

Rakousko chce pasy bezinfekčnosti. Bez ohledu na Evropskou unii

Evropa

Konkrétně pro Rakousko se jedná o 30 milionů dávek vakcíny pro období po skončení současné pandemie koronaviru. „Odborníci počítají s tím, že v nadcházejících letech se budou muset očkovat každý rok dvě třetiny populace, což je více než šest milionů Rakušanů. Díky očkování se v létě vrátíme k normálu. Ale pandemie nás bude ještě dlouho zaměstnávat různými mutacemi. Na tuto fázi se v létě budeme muset připravit,“ řekl Kurz.

Rozhodnutí věnovat se vývoji a výrobě vakcíny pro mutace je jen další krok po odlišné cestě, na níž se malá alpská země vydala při zvládání pandemie koronaviru. Navzdory tomu, že i v Rakousku se postupně zvyšují počty nakažených, země opustila lockdown a rozvolňuje protikoronavirová opatření. Země staví boj s pandemií na třech pilířích, kromě hygienických opatření je to masivní testování a očkování.

Lockdown ztratil svůj smysl, prohlásil rakouský kancléř

Koronavirus

V situaci, kdy chybějí vakcíny, může testování držet pandemii koronaviru pod kontrolou. Samovýtěrovými testy z přední části nosní dutiny bylo například podmíněno znovuotevření škol. Děti se do školních lavic vrátily 8. února.

Podle Kurze se testuje každý týden 2,5 milionu lidí. „Čím více se bude testovat, tím víc pozitivních se najde, ti se hned dostanou do karantény a nenakazí další,“ tvrdí Kurz. Není to žádný všelék, protože virus stále existuje, ale je to výrazná pomoc.

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Koronavirus

Každý Rakušan si navíc může od pondělí vyzvednout v lékárně zdarma rychlotest na koronavirus a otestovat se doma. K dispozici by mělo být pět testů na osobu a měsíc. „Jsme zřejmě první země na světě, která něco podobného zavedla,“ řekl Kurz.

Od poloviny března by se měly v místech, kde je počet nakažených na úrovní pod 100 na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období, otevřít zahrádky restauraci a sportoviště pro mládež a děti. Ve zbytku země by se měla uvolňovat stejná opatření 27. března.

Kurz chce v případě schválení vyrábět ruskou vakcínu v Rakousku

Evropa

Rakousko, stejně jako další země Evropské unie, trápí nedostatek vakcín. Kancléř slibuje, že se situace zlepší. Dvě dávky vakcíny dostaly zatím 2,6 procenta obyvatel a jednu dávku 4,8 procenta. Kurz v této souvislosti mluvil o takzvaném „kečup efektu“, kdy kečup ze skleněné lahve vytéká nejprve pomalu a pak najednou vyteče naráz. Podobné to bude údajně s očkováním. „Každé jednotlivé očkování je krokem k návratu do normálu,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám