Hlavní obsah

Lockdown ztratil svůj smysl, prohlásil rakouský kancléř

– Vídeň

Rakousko se navzdory hrozbě třetí vlny nákazy koronavirem rozhodlo opustit lockdown a jít cestou rozvolňování. Více než dva týdny jsou v zemi otevřené obchody, děti se vrátily do škol, opět začaly fungovat služby. Kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) v rozhovoru pro deník Bild tvrdí, že lockdown ztratil účinnost. Lidé ho nedodržovali, a proto pokračování uzávěry nedávalo smysl.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Článek

„Lockdown v Rakousku po šesti týdnech ztratil účinnost,“ řekl Kurz. Lidé ho podle jeho slov stále méně dodržovali a nařízení obcházeli. „Lockdown, který se nedodržuje, nedává smysl,“ řekl kancléř.

Lockdown má smysl, pokud ho lidé dodržují. V Rakousku bylo vidět, že se situace za poslední dva týdny uzávěry nezlepšila.
Sebastian Kurz

Vláda v alpské republice proto nyní sází především na masivní testování, které v situaci, kdy chybějí vakcíny, může držet pandemii koronaviru pod kontrolou.  „V našem malém Rakousku s méně než deseti miliony obyvatel provádíme každý týden přes 2,5 milionu testů. To znamená, že zhruba čtvrtina naší populace se každý týden testuje,“ uvedl Kurz v rozhovoru.

Rakousko bude rozdávat domácí testy na koronavirus

Koronavirus

Masivní testování je podle něj prostředek, jak se dostat ze současné krize. „Čím více se bude testovat, tím víc pozitivních se najde, ti se hned dostanou do karantény a nenakazí další,“ tvrdí Kurz.  Není to žádný všelék, protože virus stále existuje, ale je to výrazná pomoc.

„S pomocí testů se nám podařilo zpomalit růst počtu nakažených a postupně pečlivě rozvolňovat. Masivní testování je prostředek k větší svobodě, než kdyby se netestovalo,“ řekl kancléř.

V tuto chvíli je pandemie v Rakousku podle jeho slov i přes první kroky v rozvolňování pod kontrolou. O dalším rozvolňování tamější vláda rozhodne v pondělí.

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Koronavirus

„Je to závod s časem. S každým naočkovaným člověkem se dostáváme trochu blíže k normálu,“ řekl. Jenže vakcíny zoufale chybějí. Nový lockdown podle něj nelze v zásadě vyloučit, ale: „Znovu opakuji, lockdown má smysl, pokud ho lidé dodržují. V Rakousku bylo vidět, že se situace za poslední dva týdny uzávěry nezlepšila,“ řekl.

Kancléř chápe, že lidé jsou frustrovaní. „S pandemií bojujeme už rok. Je to vyčerpávající. Z ekonomického hlediska je to extrémní zátěž,“ řekl. Nediví se proto, že jsou lidé nešťastní a nespokojení.

Kurz chce v případě schválení vyrábět ruskou vakcínu v Rakousku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám