Hlavní obsah

Prymula: Kritikům rozumím, ale chytrá karanténa má smysl

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra zdravotnictví a šéf týmu COVID-19 Roman Prymula, který má na starosti systém chytré karantény, odmítl kritiku šesti desítek epidemiologů a hygieniků, že projekt není v případě nízkého počtu záchytů pozitivních pacientů účinný. Autory dopisu k napsání prý dohnala kritická vyjádření ekonoma Daniela Münicha, kterého v pondělí Prymula vykázal z jednání laboratorní skupiny na ministerstvu zdravotnictví.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

Autoři dopisu tvrdí, že při nízkých počtech případů nákazy není systém tzv. chytré karantény, která si klade za cíl rychle vyhledat a izolovat nakaženého a jeho kontakty, účinný. Má chytrá karanténa smysl, když by denně zachytila třeba dvacet lidí?

Systém je nastaven na to, aby zvládal desetinásobný objem. Potom to má samozřejmě velký význam. Teď to jsou hygienici opravdu schopni udělat metodami, které používali doposud.

Doteď kontakty nakažených dohledávali bez lokalizačních údajů mobilních operátorů. Pokud by počet denních záchytů i nadále klesal, či bychom se pohybovali stabilně na nízkých číslech, je ve hře možnost, že by se od chytré karantény upustilo?

To určitě ne. Trend nebude dál sestupný, protože jak se rozvolňují opatření, tak logicky musí dojít k nárůstu. Bylo by ideální, kdyby se vůbec nic nestalo a ta epidemie by spontánně vymizela. Takhle ideální to ale nebude.

Dopis byl motivován panem Münichem, který hygieniky dehonestoval. Říkal, že se vše zvládne technicky a oni nejsou vůbec potřeba. Takže zcela rozumím, proč se rozhněvali a ten dopis napsali.

Člen ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu Daniel Münich si na Facebooku postěžoval, že jste ho v pondělí ráno vykázal z jednání laboratorního týmu. Prý to bylo kvůli tomu, že se kriticky ptá na analýzy o koronaviru a další věci. Co se tam stalo?

Nic se tam nestalo. On není členem laboratorní skupiny a na minulé jednání jsem ho pozval, protože na Ústředním krizovém štábu byl požadavek pana Švejnara, aby tam někdo byl. Takže jsem ho tehdy pozval a za celé to dvouhodinové jednání neřekl ani slovo. Akorát se pak člověk na sítích dočítá, co se mu nelíbí. Navíc nám v podstatě téměř rozklížil chytrou karanténu tím, jak napadl hygieniky, tudíž jsem opravdu nejevil žádnou potřebu ho na včerejším jednání mít. Na to další zasedání jsem ho tedy už nezval.

Někde dál probíhá testovací studie kolektivní imunity. Proč dobrovolníci nemohou dostat potvrzení o negativním výsledku bezplatného testu, aby se jím mohli prokázat třeba při cestě do ciziny?

Tohle testování určitě nemá vést k tomu, aby se vydávalo potvrzení o negativitě. Jediné, co mohou lidé dostat, tak to, že se testování účastnili. Nicméně to nemá žádný právní podklad pro to, že jsou považováni za negativní. Lidé, kteří negativní jsou, tak mohou vylučovat virus, protože ještě nemají protilátky a jsou na začátku onemocnění. Proto se žádné potvrzení vydat nemůže. Zjišťuje se to rychlotesty z krve. Teprve při pozitivitě nastupuje výtěr z nosohltanu metodou PCR, která ukáže, zda je člověk nakažený.

Reklama

Výběr článků

Načítám