Hlavní obsah

První nakažený Čech v zahraničí. Koronavirus má muž ve Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj/Praha

Mezi pěti novými potvrzenými případy nákazy koronavirem ve Vietnamu je i český občan, oznámilo v sobotu vietnamské ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o prvního Čecha s pozitivním testem v zahraničí. Mezi nově oznámenými případy je rovněž jeden Brit, ostatní jsou Vietnamci, informovala agentura Reuters. Vietnam hlásí už 53 nakažených.

Foto: Kham, Reuters

Dezinfikování sanitky ve vietnamské Hanoji

Článek

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že muž je v lékařské péči v Ho Či Minově Městě. „Je to první případ našeho občana, který má mimo republiku pozitivní nález,” řekl.

České velvyslanectví již muže kontaktovalo, jeho pracovníci mu poskytují například pomoc s tlumočením. Muž se ve Vietnamu podle informací Černínského paláce dobrovolně přihlásil na testy, protože vykazoval některé symptomy nakažení koronavirem.

První podezření se nepotvrdilo

Už v lednu byl ve vietnamském městě Danang hospitalizován český občan s podezřením na nákazu koronavirem. Koncem ledna byl však z nemocnice propuštěn. Petříček tehdy řekl, že testy byly negativní a že Čech virem nakažen nebyl.

Uzavřené obchody. V nákupních centrech bude hlídkovat policie

Koronavirus

Podle sobotní zprávy vietnamského ministerstva zdravotnictví jsou nové případy z Hanoje, Ho Či Minova Města a několika míst v severním a středním Vietnamu. Kromě 53 potvrzených případů je ve Vietnamu 94 lidí v karanténě kvůli podezření z nákazy. Z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se ve Vietnamu vyléčilo zatím 16 lidí.

Češi už do Vietnamu nesmí

Vietnam v sobotu oznámil, že nebude povolovat vstup lidem, kteří pobývali v minulých dvou týdnech v zemích schengenského prostoru a Británii. Zákaz se tak týká i Čechů.

Vietnam už slavil vítězství nad koronavirem. Nákaza se vrátila v letadle z Londýna

Koronavirus

Země také přerušila vydávání víz cizincům po jejich příjezdu do Vietnamu. Opatření jsou na 30 dní a jsou podobná těm, která vyhlásil také Hongkong, Kambodža a Turecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám