Hlavní obsah

Vietnam už slavil vítězství nad koronavirem. Nákaza se vrátila v letadle z Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnam patřil k prvním zemím postiženým koronavirem, nemoc Covid-19 se tam však podařilo zvládnout, nicméně nyní se tam opět vrátila. Nové případy jsou spojovány s pasažéry z letadla letícího z Londýna, které přistálo v Hanoji 2. března. Desítky cestujících z letu už skončily v karanténě, uvedl v pátek list The Guardian.

Foto: Kham, Reuters

Vietnamští univerzitní studenti s maskami

Článek

První dva případy nákazy novým koronavirem ve Vietnamu byly zjištěny už 23. ledna, jednalo se o Číňana, který cestoval se svým synem. Skončili v nemocnici v Ho Či Minově městě. O týden později přibyly další tři případy nákazy u Vietnamců, kteří se vrátili z čínského Wu-chanu. Vietnam proto 1. února uzavřel hranici s Čínou a 13. února izoloval desetitisícové město Son Loi, které leží 30 kilometrů severně od Hanoje.

Tvrdý postup úřadů slavil úspěch, 25. února byl Vietnam vyhlášen zemí bez epidemie, i když karanténní opatření dále trvala. Nová nákaza se v zemi neobjevila 22 dní, což je o týden více než činí inkubační doba nemoci Covid-19.

Virus se vrátil z Evropy

Ke zvratu došlo 6. března, kdy byl ohlášen další případ, vůbec první v Hanoji. Nakaženou byla 26letá žena, která se letem z Londýna vrátila z cesty po Evropě. Izolováno bylo 200 lidí, se kterými se setkala během letu i poté v místě bydliště. V Hanoji propukla nákupní horečka.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Následovalo dalších 27 případů, které jsou většinou spojeny s ní, ale 7. března byl virus zjištěn i u 27letého Vietnamce, který se vrátil z jihokorejského Tegu. Další lidé se nakazili od 51letého obchodníka, který se vrátil z USA a byl také v Kataru a v Jižní Koreji.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Vietnam už eviduje 44 nakažených. Mezi pozitivně testovanými je deset britských turistů.

Britské velvyslanectví v Hanoji v pátek varovalo Brity před cestami do Vietnamu, který je oblíbenou turistickou atrakcí, že by mohli při návštěvě země skončit na čtrnáct dnů v karanténě. Upozornilo, že střediska pro lidi v karanténě jsou bezpečná, ale mají jen základní vybavení.

Vietnam tvrdě omezil vydávání víz Britům, i když je stále ještě lze získat a stávající se nerušila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám