Hlavní obsah

Protilátky na covid už po měsíci slábnou. Mohou i zcela zmizet

Novinky, Filip Šára

Na pohled nepříliš pozitivní zprávu, která však koresponduje s opětovným nakažením nemocí covid-19 u několika pacientů, přináší nová studie z Číny. Výzkumníci zjistili, že protilátky proti koronaviru slábnou už zhruba po měsíci, u části pacientů se dokonce mohou zcela vypařit. Jak napsal britský list The Daily Telegraph, může to znamenat komplikace pro celosvětovou snahu o vývoj účinné vakcíny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vědci z lékařské fakulty Nankingské univerzity v Číně sledovali protilátkové odpovědi u 19 pacientů s mírným a sedmi se závažným průběhem covidu, a to po dobu sedmi týdnů od nástupu jejich onemocnění.

Jeden z pěti sledovaných pacientů neměl po propuštění z nemocnice protilátky schopné bojovat s virem.

Podle deníku The Idependent přibližně jeden z pěti hodnocených pacientů neprodukoval vůbec žádnou protilátkovou odpověď, tudíž pak nelze zabránit vstupu viru do buněk. Nová studie tím pádem naznačuje, že protilátky proti koronaviru „významně klesají“ během měsíce po propuštění pacientů z nemocnice.

Přes 80 procent uzdravených má navíc různé hladiny protilátek, ale pouze malá část z nich si vytvořila skutečně silnou protireakci na virus, pokud by byla znovu napadena, tvrdí Číňané.

Slováci objevili Achillovu patu koronaviru. Jejich vakcína na ni míří a funguje

Evropa

Stěžejní zjištění výzkumu tedy zní, že jeden z pěti sledovaných pacientů neměl po propuštění z nemocnice protilátky schopné bojovat s virem. Hladiny protilátek u pacientů významně poklesly zejména mezi třetím a čtvrtým týdnem po infikování.

Někteří lidé se nakazili podruhé

Lepší pochopení protilátkových odpovědí proti koronaviru poskytne základní informace pro vývoj účinné léčby a vakcíny, uvedli autoři. Dodávají, že zůstává nicméně otázkou, zda a jak mohou být uzdravení lidé náchylní k opětovnému nakažení. Takové případy už výjimečně zaznamenány byly.

Trojice vyléčených marodí s covidem

Evropa

Kupříkladu ženě z Belgie odběry tři měsíce po první nemoci potvrdily infekci. Tamní virolog Marc Van Ranst to nepovažuje za dobrou zprávu a doufá, že šlo o výjimku a „že imunita u většiny případů přečká čtyři měsíce“. „Protilátky vyvinuté touto pacientkou během první infekce SARS-CoV-2 nestačily na to, aby zabránily druhé infekci způsobené mírně změněnou variantou viru,“ řekl v srpnu stanici VTN.

Prodělali jste covid bez příznaků? Nejspíš můžete znovu rychle onemocnět, naznačuje studie

Koronavirus

Když se vrátíme zpět k aktuální čínské studii, tak ta zároveň zdůrazňuje důležitost pečlivého výběru vzorků krve od uzdravených pacientů pomocí tzv. testů neutralizace protilátek před transfuzí do jiných pacientů s covid-19.

Plazma od vyléčených pomohla už stovce pacientů

Koronavirus

Daný čínský výzkum následuje ten z britské King’s College v Londýně, který určil, že zatímco 60 procent infikovaných lidí vykazovalo efektivní hladinu protilátek během dvou týdnů kolem prvních příznaků, po třech měsících to kleslo na méně než 17 procent.

Danny Altmann, mluvčí Britské společnosti pro imunologii, k tomu dodal, že každopádně ale zůstává nejasné, do jaké míry tato bádání ukazují opravdu špatné zprávy. „Studie, jako je tato, jsou důležitou součástí probíhající práce, aby se ozřejmilo, kdo má imunitu a jak dlouho,“ konstatoval tento profesor z Královské univerzity v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám