Hlavní obsah

Pro Čechy uvízlé v zahraničí vysílá ministerstvo zahraničí autobusy

Novinky,

Ministerstvo zahraničí vyšle autobusy pro Čechy, kteří uvízli kvůli opatřením proti šíření koronaviru v evropských zemích. První autobus odjel v sobotu do německého Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Už dnes (v sobotu) po poledni jsme vyslali autobus pro asi čtyři desítky Čechů, kteří uvízli na letišti v německém Frankfurtu. Spolupracujeme s hasiči, když to ale bude nutné, uvolníme peníze i na komerční pronájem dopravních prostředků,“ sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Hraniční přechody s Německem zatarasili silničáři, hlídkují u nich policisté

Koronavirus

Další autobusy by měly následovat do Vídně a Mnichova, kam přilétá nejvíce komerčních letů. Pro všechny Čechy, kteří přijedou, bude platit povinná 14denní karanténa.

Výjimka ze zákazu vycestování pro příbuzné

Ministerstvo zároveň vyjednalo výjimku ze zákazu vycestování pro ty, kteří pojedou vyzvednout své rodinné příslušníky na evropská mezinárodní letiště, například právě do Vídně, Mnichova či Frankfurtu.

„Odjezd bude možný na základě předložení kopie palubní vstupenky,“ vysvětlil ministr.

V Itálii je stále 7600 Čechů, ukazují data operátorů

Koronavirus

Zastupitelské úřady ČR v zahraničí budou také v nejbližších dnech vypracovávat seznamy českých občanů, kteří se ocitnou v podobných potížích. „Apeluji ale na všechny, kteří mají alternativy, jak se dostat do Česka, ať je využijí,“ dodal Petříček.

Studenti programu Erasmus se mohou vrátit do svých zemí

Koronavirus

S takovými žádostmi se na české ambasády a konzuláty obracejí jak cestovatelé, tak studenti zahraničního programu Erasmus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám