Hlavní obsah

Počet obětí v USA už je vyšší než v Číně

New York

V USA počet obětí epidemie Covid-19 dosáhl 3400, což je o sto více než v Číně. Nemoc tedy zabil více lidí, než atentátníci z 11. září. Skoro polovina obětí, celkem 1550, je z nejpostiženějšího státu New York. Jeho guvernér Andrew Cuomo si stěžoval nedostatečnou pomoc Kongresu a chaos, kdy mezi sebou jednotlivé státy unie soupeří o nedostatkové zboží. Uvedl taky, že je nakažený i jeho bratr Chris.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Newyorský guvernér Andrew Cuomo před nemocniční lodí USNS Comfort

Článek

„Bude v pořádku. Je mladý, v dobré kondici, silný, tedy ne tak silný, jak si myslí, ale bude v pořádku,“ řekl Cuomo o nemocném bratrovi, který je významným novinářem. O jeho nákaze se dozvěděl už ráno, kdy mu bratr řekl, že půjde do karantény.

Na jeho případě uvedl, že nemoc činí lidi rovné a nevybírá si: „Nezáleží na tom, jak si myslíte, že jste chytří, bohatí a mocní.”

V samotném městě New York je více než 40 000 nakažených, 52 procent z nich je mladších 50 let. Ve městě nemoci Covid-19 podlehlo už 932 lidí.

USA zažily nejhorší den. Koronaviru podlehlo nejméně 574 lidí

Koronavirus

Cuomo uvedl, že se snaží připravit se na vrchol nákazy, který přijde za několik týdnů: Dodal, že nikdo neví, kdy může krize skončit: „Mohu říci, že to nebude brzo,“ řekl Coumo. „Připravte se na to, ať nejste každé ráno zklamaní,“ upozornil občany.

Trump couvl, omezení v USA potrvají do konce dubna

Koronavirus

Problémem podle něj je, že se neví, zda krize vyvrcholí za týden nebo třeba až za tři. Rozsah možností podle něj komplikuje možnost zvládnout situaci, protože není jasné, co všechno bude potřeba a v jakém objemu. „Od prvního dne jsme byli o krok za virem,“ upozornil. Dodal, že se nyní stát snaží zásobit zdravotnickým vybavením: „Shromažďujeme, co nepotřebujeme teď.“

Stěžoval si na pomalé dodávky plicních ventilátorů, 2500 jich dorazí až v příštích dvou týdnech. Dodal, že jich objednal 17 000 z Číny. Kus za 25 000 dolarů.

Stěžoval si, že situace situaci komplikuje soupeření všech 50 států, kteří u dodavatelů zkouší koupit stejné věci a přeplácí se jako v internetové aukci na eBayi. Cenu podle něj ještě navyšuje federální úřad pro mimořádné události FEMA, který také nakupuje. Cuomo kvůli tomu kritizoval administrativu i Kongres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám