Hlavní obsah

Po přísné uzávěře se Izrael nadechl

Právo, doh

Po měsíci tvrdých omezení se v neděli život v Izraeli alespoň zčásti vrátil do starých kolejí. Pokles nových nákaz koronavirem přiměl tamní vládu, aby některé z restrikcí uvolnila. Řada zákazů nicméně zůstává a některé z nich mají platit až do února příštího roku.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izrael v neděli uvolnil některé přísné restrikce v souvislosti s pandemii koronaviru

Článek

„Tentokrát budeme karanténu uvolňovat opatrně,“ ujišťoval premiér Benjamin Netanjahu.

Varoval ale, že opatření mohou být kdykoliv znovu přitvrzena, pokud se bude nákaza nepříznivě vyvíjet. Apeloval přitom na dodržování platných omezení.

Izraelská zkušenost s epidemií koronaviru není nepodobná té české

Nově mohou Izraelci cestovat i dál než kilometr od svého bydliště. Znovu se také otevřely jesle a školky, malé podniky, pláže a národní parky. Restaurace mohou prodávat alespoň jídlo s sebou.

Vlivný rabín zákaz odmítá

„Není pochyb, že je to úspěch, o kterém už začínají mluvit v mnoha zemích, zejména v Evropě, kde je někde úmrtnost větší než u nás,“ zhodnotil výsledky druhé celostátní uzávěry Netanjahu v narážce na zuřící druhou vlnu koronavirové nákazy v Evropě.

Izraelská zkušenost s epidemií koronaviru není nepodobná té české. Na jaře patřil židovský stát k premiantům, když brzkým vyhlášením striktních omezení zamezil nekontrolovatelnému šíření nákazy. Po rychlém uvolnění opatření k oživení ekonomiky v květnu ale začal počet nakažených rychle stoupat a země v tomto ohledu rázem patřila mezi nejhorší na světě. Druhá celostátní uzávěra, která byla nyní zmírněna, začala platit 18. května.

Tvrdá opatření zabrala. V Izraeli poklesl počet nově nakažených

Koronavirus

Proti pokračující uzávěře přitom paradoxně vystupuje stále větší počet lékařů, podotkl list Ha’arec. Několik z těch, které vyzpovídal, podotýkali, že kapacita nemocnic ani zdaleka není vyčerpaná a že negativa přísných restrikcí z jejich pohledu převažují.

Nyní vyhlášené zmírnění opatření se přitom netýká některých oblastí, zejména těch s velkým počtem ultraortodoxních Židů, mezi nimiž zůstává počet nakažených stále vysoký.

K ignorování vládního zákazu a okamžitému otevření náboženských škol vyzval vlivný dvaadevadesátiletý rabín Chaim Kanievsky, který se sám koronavirem nakazil. Ultraortodoxní strany přitom patří k Netanjahuovým tradičním spojencům.

Protesty proti Netanjahuovi

Nadále platí, že uvnitř se smí setkávat maximálně deset lidí a venku dvacet. S částečným uvolněním opatření se přesto vrátily masové demonstrace za odstoupení Netanjahua, který čelí obviněním z korupce.

Jak pomohl lockdown v Izraeli? Teprve po třech týdnech začíná pomalu zabírat

Blízký a Střední východ

O víkendu se jen v Jeruzalémě sešlo okolo deseti tisíc demonstrantů, podotkl list The Jerusalem Post s tím, že vůdce protestů nyní vyšetřují speciální složky policie, které se běžně zabývají teroristickými činy.

Reklama

Výběr článků

Načítám