Hlavní obsah

Jak pomohl lockdown v Izraeli? Teprve po třech týdnech začíná pomalu zabírat

– Jeruzalém
Novinky, Petr Jemelka

Přísná protiepidemická opatření v Izraeli přinášejí první výsledky. Po třech týdnech celostátní uzávěry klesl poměr pozitivních testů k osmi procentům. V předchozích týdnech se přitom pohyboval mezi 12 až 13 procenty, v jednu chvíli dosáhl až na 15 procent. V pátek o tom s odkazem na data izraelského ministerstva zdravotnictví informoval list Times of Israel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tel Aviv se během lockdownu zcela vylidnilVideo: Reuters

 
Článek

„Znamená to, že opatření zabírají,“ řekla Times of Israel Sharon Elraiová z izraelského ministerstva zdravotnictví, ale jedním dechem dodala, že to neznamená, že by měl židovský stát vyhráno. Jde spíš o důkaz, že se země vydala správným směrem. Současná opatření proto zůstanou v platnosti nejméně do poloviny října.

Izrael zavedl přísnou uzávěru před třemi týdny. Po prvním týdnu celostátního lockdownu stát opatření ještě zpřísnil. Lidé se s výjimkou cest do práce nesmějí vzdalovat od domu na víc než 500 metrů, zavřeny zůstaly školy, obchody s výjimkou potravin, restaurace, sportoviště a kulturní střediska. Venku se pak může sejít nanejvýš dvacet lidí.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua se pro takřka kompletní lockdown země rozhodla poté, co bylo během 24 hodin v devítimilionové zemi zjištěno přes šest tisíc nových případů nákazy koronavirem, přičemž několik dní předem počet nových infekcí překračoval počet pět tisíc.

Tvrdá opatření v Izraeli: Lidé až na výjimky mohou maximálně 500 metrů od domu

Koronavirus

Pro srovnání: v Česku bylo ve čtvrtek zaznamenáno 5 394 nově nakažených a pozitivně vychází pravidelně více než 20 procent prováděných testů. Ve středu to bylo dokonce 31 procent. Dosud platná opatření se ale na statistikách neprojevila, a tak je možné pokukovat alespoň po výsledcích, který díky nařízené uzávěře dosáhl židovský stát. Už jen proto, že Česko v pátek, respektive v pondělí vlastní protiepidemická opatření zpřísňuje a vláda hrozí lidem lockdownem, pokud nebudou dodržovat stávající opatření.

Prymula popsal případný lockdown. Řeší se vzdálenost a počet osob

Domácí

Izrael provádí téměř třikrát více testů než Česko, propady v křivce testování korespondují s židovskými svátky Roš ha-šana a Jom kipur.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ilustrační foto

V ultra-ortodoxních židovských komunitách odmítajících se podvolit světské moci je počet nakažených pětinásobný ve srovnání se zbytkem populace.

Denní přírůstek klesl o 1 500

Narozdíl od situace, kdy v Izraeli přibývalo přes pět tisíc nakažených denně, se v posledních dnech přírůstek pozitivně testovaných drží asi o 1,5 tisíce níž. Ve čtvrtek zdravotníci židovského státu napočítali 3692 nových pozitivních testů z celkem 48 804 provedených.

Celkem se již v Izraeli novým koronavirem nakazilo 286 393 lidí, přičemž 59 347 je v současnosti infekčních odděleních (tzv. aktivní případy). Ve vážném stavu je 852 pacientů, na plicních ventilátorech 241.

Je to experiment vhodný pro armádu, tvrdí o plošném testování praktický lékař

Domácí

Kolektivní imunita? Zapomeňte...

Teorii, že by si mohla populace vypěstovat proti koronaviru kolektivní imunitu, představitelé izraelského ministerstva zdravotnictví vyvracejí. „Kolektivní imunita by stála mnoho nemocných a mrtvých. A touto cestou se vydávat nebudeme,“ uvedla Elraiová z odboru veřejného zdraví.

Z celonárodní sérologické studie prováděné v Izraeli od července do září vyplynulo, že protilátky proti koronaviru mělo v těle jen 5,5 procenta obyvatel. A to nestačí ani tehdy, vezme-li se v potaz, že vzhledem k větší promořenosti obyvatelstva v posledních týdnech bude poměr obyvatel s protilátkami nyní ve skutečnosti vyšší.

„Podle hrubých odhadů rozhodně nejsme nad 20 procenty. Jsme velmi vzdáleni kolektivní imunitě a není vhodné upínat naděje tímto směrem,“ uzavřela.

Podnikatelům samozřejmě pomůžeme, tvrdí Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám