Hlavní obsah

Po návratu do Česka už lidé nebudou muset do samoizolace

– Praha • Aktualizováno

Neočkovaní lidé už nebudou muset po příjezdu do České republiky z červených a tmavě červených zemí nastoupit do samoizolace. Povinné bude ale i nadále absolvování testu na koronavirus. Do doby, než lidé obdrží výsledek, budou mít povinnost nosit všude respirátor. Na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po středečním jednání vlády.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví tak zareagovalo na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k 1. listopadu zrušil část opatření o samoizolaci při návratu z červených a tmavě červených zemí, což značí státy s vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem.

Dosud museli lidé být v samoizolaci do té doby, než dostali výsledek PCR testu, na který mohli jít nejdříve pátý, nejpozději 14. den po příjezdu.

Soud zrušil samoizolaci po návratu ze zahraničí

Domácí

Tyto podmínky při návratu se zároveň ale netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly koronavirus.

„Povinnost vyplnit příjezdový formulář lidem ale zůstane i po 27. říjnu, ministerstvo zdravotnictví doplní v opatření odůvodnění,“ řekl Vojtěch.

Městský soud v Praze ke středě také tuto povinnost zrušil, zasahuje podle něj mimo jiné do práva vstoupit na území ČR, které má každý občan. Příjezdový formulář musejí vyplnit lidé starší šesti let při návratu ze všech zemí, pokud pobývali v zahraničí v posledních 14 dnech déle než 12 hodin.

Soud zrušil povinnost vyplňovat příjezdový formulář

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám