Hlavní obsah

Pfizer pro Novinky: Vakcínu už upravujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmaceutická společnost Pfizer je přesvědčena, že proti aktuálně se šířícím variantám koronaviru SARS-CoV2 bude účinkovat přeočkování třetí dávkou vakcíny Comirnaty, kterou vyvinula ve spolupráci s BioNTech. Zároveň ale vyvíjí i aktualizovanou verzi vakcíny. Na dotaz Novinek to sdělilo tiskové oddělení společnosti. Pfizer se také ohradil proti dezinterpretaci, že je jejich očkovací látka experimentální.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

Pfizer Novinkám odpověděl jen několik hodin předtím, než se objevily informace o nové, agresivnější variantě viru B.1.1.529, kterou detekovali vědci v Jihoafrické republice a která dostala označení omikron.

Nová varianta se mohla jmenovat jako čínský prezident. WHO radši přeskočila dvě písmena

Koronavirus

„Přestože společnosti Pfizer a BioNTech věří, že třetí dávka vakcíny Comirnaty má potenciál zachovat nejvyšší úroveň ochrany proti všem v současnosti známým variantám, včetně varianty delta, zůstáváme ostražití a vyvíjíme aktualizovanou verzi vakcíny, která je zaměřena na celý s-protein delty,“ odpověděla Novinkám mluvčí Pfizeru.

Výbor EMA doporučil schválit Pfizer pro děti

Zahraniční

„První šarže pro testy již byla vyrobena. Pokud by se ukázalo, že třetí dávka současné vakcíny Comirnaty člověka proti deltě, nebo dalším budoucím variantám, nechránila, Pfizer a BioNTech jsou schopny zhruba do 100 dní vyvinout a vyrobit vakcínu ušitou na míru konkrétní variantě,“ uvedla mluvčí s dovětkem, že taková látka by poté opět podléhala schválení příslušných regulačních orgánů.

Co víme o nové variantě koronaviru B 1.1.529

Svět

V Evropské unii má na starost takové schválení Evropská komise na základě doporučení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Vakcína není experimentální

Společnost Pfizer se také vyjádřila k často omílané lži, že je vakcína proti covidu-19 experimentální. Toto tvrzení zřejmě vzniklo z nepochopení anglického termínu „conditional marketing authorization“, čemuž se v češtině říká „podmínečné schválení”.

Vojtěch: Platnost očkování by se mohla zkrátit na devět měsíců

Domácí

Jde o standardní praxi, kdy jsou během mimořádných situací vyvinuty nové farmaceutické produkty, u kterých přínosy převažují nad riziky.

Výrobce „podmínečně schválené“ látky – v tomto případě tedy vakcíny – je tak povinen pravidelně předkládat ve stanovených termínech další data, aby mu mohlo být „podmínečné schválení“ prodlouženo.

Na pražské Letné se sešly tisíce odpůrců protiepidemických opatření

Domácí

„Jakmile jsou tyto údaje předloženy agentuře EMA a ta je vyhodnotí jako vyhovující, může být podmínečné schválení změněno na standardní schválení,“ popsala proces mluvčí společnosti. Na dotaz, kdy by se tak odhadem mohlo stát, Pfizer neuměl odpovědět.

„Mezi podmínečným schválením a ‚standardním' schválením není z hlediska dodávek a zpřístupnění vakcíny lidem žádný rozdíl,“ vysvětlila mluvčí.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám