Hlavní obsah

Peking sází při vývoji vakcíny proti covidu na známý postup

Právo, mcm

Přední západní týmy, které vyvíjejí vakcínu proti covidu-19 – Oxford-AstraZeneca, BioNTech-Pfizer a Moderna, sáhly po nejmodernějších technologických platformách. Naopak Čína vsadila při vývoji vakcín na technologie „staré školy“. Někteří odborníci se podle britského listu The Daily Telegraph začínají ptát, zda se čínská strategie nakonec neprojeví jako účinnější v honu za bezpečnou a funkční vakcínou.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tři ze čtyř čínských kandidátů využívají deaktivovaný koronavirus, což se nakonec může ukázat jako nejlepší volba. Jediné, co udělali, je, že v podstatě deaktivovali virus a přitom zachovali jeho vlastnosti antigenu. Je to tradiční metoda,“ řekl po­dle listu Vipul Chowdhary, technický vedoucí biomedicínského think-tanku Policy Cures Research. Antigen je látka, která podněcuje tvorbu jedné či více protilátek.

Tři ze čtyř čínských kandidátů využívají deaktivovaný koronavirus, což se nakonec může ukázat jako nejlepší
expert Vipul Chowdhary

Expert podtrhl také výhody tohoto postupu: „Normálně by měla (taková vakcína) ve srovnání s jinými poskytovat dobrou obranu a představovat menší potenciál pro (negativní) reakce.“

Paul Offit, šéf Centra pro výuku vakcín v dětské nemocnici ve Filadelfii a spoluautor vakcíny proti rotavirům, s tím souhlasí. „Instinktivně se cítím pohodlněji s deaktivovanými vakcínami, protože s nimi máme spoustu zkušeností. Další výhodou je, že vytváří imunitní odpověď na všechny čtyři proteiny koronaviru, nejen na jeden z nich,“ podtrhl Offit.

Očkování a diplomacie

Čína má nyní ve třetím, posledním stadiu testování čtyři vakcíny. Tři z nich využívají možností, které poskytuje deaktivace koronaviru. Touto cestou jdou vývojáři z pekingského Institutu biologických produktů, wuchanský Institut biologických produktů a také firma Sinovac. Na jinou metodu vsadila jen firma CanSino Biological.

Vedlejších příznaků se nezalekli. AstraZeneca se vrací k testům vakcíny na covid-19

Evropa

Společnost China National Biotec Group (CNBG) minulý týden jako první oznámila, že předběžná data z jejích studií ve fázi tři ukazují, že její dvě hlavní očkování byla účinná při prevenci přenosu covidu-19 na dobrovolníky. Představitel CNBG Čou Sung řekl, že očkování dostaly „statisíce lidí a nikdo nevykazoval žádné zjevné nepříznivé účinky, ani se nenakazil“.

To kontrastuje se středečním oznámením jednoho z favoritů „bitvy o vakcínu“, britské firmy AstraZeneca, že dočasně pozastavuje testy své vakcíny kvůli negativní reakci, jež se objevila u jednoho z očkovaných dobrovolníků. V sobotu AstraZeneca testy vakcíny obnovila.

Rusko rozesílá Sputnik V

Chowdhary na adresu Číny zdůraznil, že dokud nejsou k dispozici kompletní výsledky třetí fáze testů vakcín, „neznamenají taková neprověřená tvrzení nic“. Čína, tak jako jiní, je však zapojena také do „vakcínové diplomacie“, v níž jde o politický vliv a zlepšení vztahů s ostatními zeměmi či jen o šíření obrazu země jako globálního vůdce v oblasti zdravotnictví.

Vědci našli možného viníka těžkých případů covidu

Koronavirus

Řadu zemí v jihovýchodní Asii, s nimiž jsou jinak na kordy, už proto Čína ujistila, že získají přednostní přístup k jakékoli budoucí vakcíně. Mimoto Číňané nabídli zemím Latinské Ameriky půjčku v hodnotě miliardy dolarů (asi 22 miliard korun), pokud budou odebírat její vakcíny. Už v létě ujistil čínský prezident Si Ťin-pching, že africké země „budou mezi prvními“, kdo bude moci využít čínské očkování proti covidu-19.

První dávky ruské vakcíny Sputnik V byly odeslány do všech regionů země. „První šarže vakcíny pro testování dodavatelského řetězce již byly odeslány. Nyní prověřujeme dodávkový systém, aby se s ním zaměstnanci seznámili. První malé šarže již byly odeslány do všech regionů,“ řekl v sobotu podle agentury TASS ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško.

Reklama

Výběr článků

Načítám