Hlavní obsah

Papež František vedl generální audienci přes internet

První virtuální generální audienci provedl ve středu papež František. K věřícím hovořil přes internet ze své knihovny, napsala agentura AP. Reagoval tak na opatření italské vlády, která v zemi zavedla celostátní karanténu. Věřící se proto nemohli jako běžně každý týden shromáždit na Svatopetrském náměstí.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež ve své knihovně, generální audienci vede přes internet.

Článek

Během audience se papež modlil mimo jiné za vězně, nemocné a nemocniční personál, který o ně pečuje. Místo přímého kontaktu s lidmi na vatikánském náměstí bylo ale vše vysíláno živým přenosem na internetu. Tradice generální audience, kdy se hlava katolické církve alespoň jednou za týden setkává s obyčejnými lidmi, pochází už z dob papeže Jana XXIII., který byl v úřadu v letech 1958 až 1963.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Za normálních okolností přilákala středeční generální audience na Svatopetrské náměstí vždy desítky tisíc lidí. Dnes ale bylo náměstí prázdné a do baziliky svatého Petra policisté pouštěli jen jednotlivé věřící, kteří se tam chtěli pomodlit.

Foto: Vatican Media, Reuters

Generální audienci vedl papež František přes internet ze své knihovny.

Ve snaze zabránit šíření viru nechal už v neděli papež uzavřít vatikánská muzea. Vatikán uzavřel rovněž svou poštu a knihkupectví, které lákají řadu turistů. Všechna opatření zůstanou v platnosti do 3. dubna, dokdy budou platit i mimořádná opatření italské vlády.

Běžte mezi nakažené, vyzývá papež kněze

Koronavirus

Během úterní ranní mše papež vyzval kněze, aby sebrali odvahu a vyšli mezi lidi, kteří se nakazili koronavirem. Vybídl je rovněž, aby pomáhali zdravotníkům a dobrovolníkům v boji proti šíření nákazy. Apel papeže, aby duchovní navštěvovali nemocné, je přitom v přímém rozporu s tím, k čemu vyzývá italská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám