Hlavní obsah

Ošetřovatelka domova pro seniory v Ostravě má koronavirus

Právo, Pavel Karban

Nemoc COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, má i ošetřovatelka v Domově seniorů Iris v Ostravě v Mariánských Horách. Informaci zveřejnil na Twitteru ostravský primátor Tomáš Macura (ANO), vzápětí ji potvrdil i ředitel městského zařízení Michal Mariánek.

Foto: Audrey McAvoy, ČTK/AP

Zkoumání vzorků kvůli nákaze koronavirem

Článek

„Bohužel máme pozitivní nález u pracovnice přímé péče Domova pro seniory Iris v Ostravě. Pracovala minulý týden na oddělení s 25 klienty. Ona i pracovníci, se kterými přišla do kontaktu, jsou v karanténě. Postupujeme podle připraveného krizového plánu v součinnosti s KHS,“ uvedl primátor na Twitteru.

Mariánek dodal, že o pozitivním nálezu se dozvěděl v pondělí večer. „Jde o zaměstnankyni, která pracuje v přímé péči. Je to ošetřovatelka. Minulý týden byla v práci, neměla žádné příznaky, nic jí nebylo. V sobotu volala své nadřízené, že jí není dobře, a tak jsme se domluvili, ať jde k lékaři. A výsledek byl takový, že jsme se včera večer dozvěděli, že je pozitivní,“ popsal v úterý dopoledne s tím, že momentálně jsou v domově odběrové sanitky.

Koronavirus zamořil německé domovy pro seniory

Koronavirus

„Odběry se provádějí asi u 50 klientů ze dvou oddělení a u téměř 30 zaměstnanců,“ nastínil ředitel.

Předpokládá, že výsledky testů bude znát odpoledne nebo až večer. Doufám, že nikdo další nákazu nemá. Od 16. března měříme klientům dvakrát denně teploty, zaměstnancům u vstupu, takže věřím, že pokud nebude výsledek dobrý, že to alespoň nebude nijak rozsáhlé,“ sdělil Mariánek.

Schváleno, senioři v ohrožení dostanou asistenta. V nouzovém stavu nikdo nezůstane bez pomoci

Komerční články

Podle něj nyní bude klíčové zajistit domov se 104 klienty personálně. „Personál nám chybět bude, to už víme teď. Jsme ve spojení s městem i krajem, budeme potřebovat personálně posílit, ale čekáme na výsledek odběrů, ten bude rozhodující,“ upozornil a dodal, že už nyní přešel domov na ten nejúspornější krizový scénář, co se týká personálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám