Hlavní obsah

Koronavirus zamořil německé domovy pro seniory

Novým typem koronaviru SARS-CoV-2 je v Německu nakaženo 60 tisíc lidí. Navzdory přísným karanténním opatřením se virus dostal do řady domovů a zařízení pro seniory po celé zemi, upozornila v pondělí agentura DPA.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V domově Hanns-Lilje v dolnosaském Wolfsburgu podlehlo nákaze 17 lidí, dalších 79 obyvatel je nakaženo, píše server týdeníku Focus. Onemocněla řada členů personálu. Nedostává se ochranných pomůcek a všichni se obávají, že v případě nákazy virem ještě nenastala v Německu fáze vrcholu, ale že se bude situace ještě zhoršovat.

Zařízení pečuje o 165 klientů, z nichž velká část trpí stařeckou demencí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Je to příšerné. Lidé přicházejí o své příbuzné a nemohou se s nimi ani rozloučit,“ komentuje situaci starosta Klaus Mohrs.

Když se virus v domově objevil, nebylo jasné, kdo nákazu do domova zavlekl, kdo je takzvaným pacientem nula. „Nemoc Covid-19, kterou virus způsobuje, se ve stejný čas objevila u jednoho z obyvatel domova i jednoho člena personálu,“ uvedla Bettina Enßlenová, tisková mluvčí společnosti Diakonie Wolfsburg, která provozuje zařízení.

Rakousko zavádí povinné nošení roušek v obchodech, v zemi je téměř 9000 nakažených

Koronavirus

V Dolním Sasku se koronavirus rozšířil také v domově pro seniory ve Wildeshausenu v okrese Oldenburg, kde se nakazilo nejméně 23 klientů a 17 zaměstnanců. Úřady zde nechaly otestovat všech 51 obyvatel a 44 pracovníků, když v zařízení zemřela 89letá žena. U ní sice měla nemoc mírný průběh, seniorka ale trpěla řadou dalších vážných zdravotních problémů.

Hesenský ministr spáchal sebevraždu, bál se dopadů pandemie

Koronavirus

Rozsah nákazy ve Wildeshausenu ukázal, že vir se do zařízení dostal zřejmě již před delší dobou. Infikovaní klienti jsou nyní odděleni od těch, kterým test vyšel negativně. DPA poznamenala, že o nemocné pečují rovněž nakažení zaměstnanci.

Nákazu v domově pro seniory ohlásilo také Meklenbursko-Přední Pomořansko, které dosud zaznamenalo 356 infikovaných, což z něj činí jednu z nejméně postižených spolkových zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám