Hlavní obsah

V Česku je 694 nakažených

Aktualizováno

Evropa čelí epidemii koronaviru, ve Španělsku zemřelo za den přes 200 nakažených, prudký nárůst infikovaných hlásí Německo. Česká republika eviduje 694 případů nákazy. Ven je dovoleno chodit jen s rouškami a od 10.00 do 12.00 jsou nově obchody vyhrazené seniorům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroly na rakousko-německých hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

 23:00 - Vážení čtenáři. Dnešní on-line zpravodajství končí, děkujeme za pozornost.

22:55 - V polovině dubna může být v ČR podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly až 15.000 případů koronaviru. Prymula to řekl v České televizi. Nemocnice mají pro vážné případy 800 lůžek, které lze navýšit na 1500.

22:50 -  Počet pacientů, kteří v Turecku podlehli novému koronaviru SARS-CoV-2, se zvýšil na čtyři. Téměř na dvojnásobek se přitom od středy rozrostlo množství nakažených osob. Podle agentury Reuters o tom dnes večer informoval ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

22:07 - Vedení NBA nakázalo všem 30 klubům, aby kvůli riziku šíření koronaviru od pátku uzavřely veškerá tréninková centra. Do těchto prostor nebudou mít podle informací stanice ESPN až do odvolání přístup basketbalisté ani další členové týmů. Nákaza se objevila už ve čtyřech ligových klubech.

NBA přerušila soutěž 12. března poté, co měl jako první pozitivní test Rudy Gobert z Utahu. Po francouzském basketbalistovi se nákaza prokázala i u jeho týmového kolegy Donovana Mitchella a Christiana Wooda z Detroitu. Tento týden ohlásil čtyři případy Brooklyn, kde je mezi nakaženými hvězdný Kevin Durant, jednoho infikovaného oznámil Denver.

20:47 - Kvůli koronaviru byl odložen mezinárodní filmový festival v Cannes, měl se konat v květnu. Jako nový termín organizátoři zvažují červen či červenec.

Filmový festival v Cannes kvůli koronaviru odložili

Koronavirus

20:09 - Počet nakažených koronavirem ve Francii překonal hranici 10 000. Za posledních 24 hodin přibylo 108 úmrtí a celkem jich je 372, informovaly úřady.

19:59 - Na nově zřízenou telefonní linku 1212 pro dotazy kolem koronaviru volalo od neděle 28 000 lidí. Díky tomu se na začátku týdne nezhroutily tradiční tísňové linky 112, 150 a 155 a záchranáři včas dorazili k desítkám požárů a nehod. Jenom v úterý nová linka odpověděla na 9000 dotazů, tedy zhruba dvakrát tolik, než tísňové linky 112 a 155 dohromady. Linku na platformě mluvii od O2 spustila iniciativa COVID19CZ.

19:35 - Ve svém projevu prezident Miloš Zeman vyzval k odvaze. Lidé nemají propadat panice, protože strach oslabuje. Nemají ale ani pandemii koronaviru zlehčovat.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

18:20 - V Itálii už zemřelo 3405 lidí nakažených koronavirem, země tak registruje víc mrtvých než Čína, kde nákaze podlehlo 3245 lidí.

V Itálii už zemřelo na koronavirus více lidí než v Číně

Koronavirus

18:13 - Americký prezident Donald Trump vyzval zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválili použití experimentálních léků. Mezi nimi zmínil i remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář.

Foto: Foto od čtenáře

Prázdné regály v londýnském obchodě

18:06 - V Česku je 694 případů nákazy novým koronavirem, oznámilo ministerstvo. Dnes tak přibylo 122 nakažených, což je zatím největší denní přírůstek. Převažuje přitom počet lidí, kteří se nakazili doma v Česku, před těmi, kteří se nakazili v zahraničí, uvedla Česká televize.

Změna: Senioři budou mít čas na nákup od 7 do 9 ráno

Koronavirus

17:56 - Lékařka Vsetínské nemocnice a lékárnice Kroměřížské nemocnice mají pozitivní test na koronavirus. Vsetínská chirurgie nebude zatím přijímat pacienty.

17:42 - Italský Janov se chystá otevřít na lodi zakotvené v místním přístavu nové provizorní nemocniční zařízení, které bude určené pro péči o méně závažné případy nákazy koronavirem. Na lodi GNV Splendid by mělo být už o víkendu připraveno pro pacienty prvních 25 jednolůžkových kabin, kapacita se ale může postupně zvýšit až na 400 pokojů, uvedl janovský starosta Marco Bucci.

Z Bulovky utekl pacient s koronavirem, venku byl půl hodiny

Koronavirus

17:41 - Jihošvýcarský kanton Ticino, který sousedí s Itálií, přestává zvládat nápor pacientů s těžkým průběhem nemoci Covid-19. Místní úřady mají podle agentury Reuters problém zajistit dostatečný počet lůžek na jednotkách intenzivní péče. Počet případů nákazy novým koronavirem ve Švýcarsku, kde kvůli epidemii platí mimořádný stav, se blíží 4000 a počet obětí už dosáhl 36.

17:28 - Masarykova univerzita posunula testy přijímacího řízení o měsíc na 20. a 21. června. Důvodem je aktuální vývoj pandemie nemoci COVID-19.

17:25 - Americká vláda zvažuje využití experimentálních léků na koronavirus včetně remdesiviru. Ten vyvinul americký tým v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

17:17 - V Praze je podle informací hygieniků 223 pacientů nakažených novým typem koronaviru, za den přibylo 41 dospělých. Nemocné je i roční dítě a 98letý.

Virus vylučuje nemocný už den před příznaky, říkají lékaři z Bulovky

Koronavirus

17:15 - Evropský parlament kvůli koronaviru zruší plenární schůze ve Štrasburku až do léta. Nahradí je zkrácená zasedání v Bruselu. Jednodenní schůze bude příští čtvrtek.

17:03 - Německo hlásí 13 900 nakažených koronavirem a zvýšil se také počet obětí. Ve čtvrtek večer bylo registrováno 44 úmrtí.

16:58 - Autobusový dopravce FlixBus zastaví od soboty kvůli krizi kolem koronaviru dočasně veškerý svůj provoz v ČR. Společnost už přestala jezdit v Německu.

Monacký kníže Albert II. se nakazil koronavirem

Koronavirus

16:40 - Monacký kníže Albert II. měl pozitivní test na nový typ koronaviru. Stav dvaašedesátiletého panovníka není vážný. Podle místních médií jde o první hlavu státu, která se nakazila novým koronavirem, jenž se začal šířit koncem loňského roku z Číny.

Doprava na Slovensko stále kolabuje, z vrtulníku natočili kilometry kolon

Koronavirus

16:04 - Turecko ve čtvrtek odpoledne ohlásilo třetí oběť nákazy koronaviru Sars-CoV-2. Zemřel penzionovaný generál Aytac Yalman, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Celkem je v Turecku nakažených 191 lidí.

15:59 - Na poliklinice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku byla potvrzena nákaza koronavirem u lékaře. Hygiena dohledává, kdo s ním byl ve styku, uvedl starosta města Radim Holiš (ANO) na facebooku města. Poliklinika je v provozu.

15:56 - Britská centrální banka kvůli koronaviru po týdnu opět snižuje sazby, základní úrok bude 0,1 procenta, nejníže v historii. Prohloubí nákupy dluhopisů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vedle londýnské márnice postavili chladicí stan pro těla obětí koronaviruVideo: Reuters

15:47 - Rakousko překonalo hranici 2000 nakažených koronavirem, z nichž šest zemřelo. Nejpostiženější spolkovou zemí je Tyrolsko se 464 infikovanými.

15:38 - Francie zakázala přístup na pláže středomořského pobřeží. K podobnému kroku přistoupila i města na pobřeží Atlantiku. Například města La Baule-Escoublac a Pornichet uzavírají přístup na své pláže. V Normandii byla uzavřena pláž v Courseulles-sur-Mer blízko Caen.

15:23 - Slovensko zaznamenalo ve čtvrtek 19 nových případů koronaviru, oznámil premiér Peter Pellegrini. Celkem je v zemi 123 infikovaných.

Policie v Německu má plné ruce práce s koronavirovými večírky

Koronavirus

14:58V Česku je 631 případů nákazy koronavirem, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Od rána tak počet nakažených stoupl o 59. Vyléčení zůstávají tři lidé.

13:49 - Na bratislavském letišti přistál ve čtvrtek vládní speciál, který přivezl milion roušek a sto tisíc rychlotestů. Potvrdil to slovenský premiér Peter Pellegrini.

13:47 - Chorvatsko ohlásilo první úmrtí na koronavirus. Podle primářky nemocnice v Pule zemřel 70letý muž.

13:25 - Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum chystá kvůli koronaviru odstávku. Bude stát o víkendu a od 28. března do Velikonoc. Zaměstnává 5100 lidí.

13:20 - Stát připravuje vypravení dvou vlaků na Ukrajinu pro její občany v ČR. Spoje by měly vyjet z Prahy dnes a v sobotu. V ČR pracuje přes 120 000 Ukrajinců.

12:31 - Počet obětí koronaviru ve Španělsku stoupl za posledních 24 hodin o 30 procent na celkem 767 mrtvých. Počet nakažených vzrostl o čtvrtinu na 17 147.

11:56 - Koronavirus si za uplynulých 24 hodin v Íránu vyžádal dalších 149 obětí na životech, celkem v zemi nemoci už podlehlo 1284 lidí, píše agentura Reuters.

11:52 - Egypt nařídil uzavření všech nákupních center, kaváren, sportovišť a nočních klubů od 19.00 do 6.00 místního času ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru. Opatření platí do 31. března.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Stany pro testování nemocných s koronavirem v areálu Oktoberfestu v Mnichově

11:48 - Mexiko hlásí první úmrtí způsobené novým koronavirem. Jedná se o muže ve věku 41 let, který trpěl cukrovkou, napsala agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

11:31 - Šéf vyjednávacího týmu EU o brexitu Michel Barnier oznámil, že byl pozitivně testován na nový koronavirus. Dodal, že se cítí dobře a neklesá na mysli.

11:18 - Šéf komunistů Vojtěch Filip zajistil po dohodě s představiteli Vietnamské socialistické republiky dodávku několika milionů roušek. Dodávky mají být realizovány od 25. března.

Londýnu hrozí úplné uzavření. Občané by dostali varování 12 hodin předem

Koronavirus

11:16 - Z ukrajinské metropole Kyjev vyletěl obří letoun Ruslan do Číny pro 106 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. Na Twitteru to oznámil ministr obrany Metnar.

11:07 - Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) je ČR v kritické situaci  a zemi čeká razantní pokles HDP. Podle odborů může při čtvrtletním trvání epidemie být pokles HDP 5 až 8 procent. O práci by mohlo krátkodobě přijít 400 až 450 tisíc osob, uvedl šéf ČMKOS Josef Středula.

11:04 - Všechny čtyři automobilky, které působí na Slovensku přerušují výrobu. Přestane vyrábět závod Volkswagen v Bratislavě, PSA v Trnavě, Jaguar Land Rover v Nitře a jako poslední se dnes přidala také automobilka KIA u Žiliny.

Šéf České pošty údajně nakažen koronavirem

Koronavirus

11:03 - V brněnské nemocnici u svaté Anny leží první pacient s nemocí COVID-19.

„Jedná se o devětapadesátiletého muže, je ve velmi těžkém stavu, napojen na plicní ventilátor, je hospitalizován na naší anesteziologicko-resuscitační klinice,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

10:52 - Na Srí Lance se kvůli epidemii nového typu koronaviru neuskuteční příští měsíc parlamentní volby. Oznámila to volební komise. Virus se v jihovýchodní Asii šíří stále rychleji - nejhůře postiženým státem regionu je Malajsie, která registruje již 900 případů infekce, od středy jich přibylo 110. Velká část z nich je spojena s islámskou konferencí z konce února, jíž se zúčastnilo 16 tisíc lidí.

10:31 - Bavorský premiér Markus Söder (CSU) hrozí, že vyhlásí pro tuto spolkovou zemi zákaz vycházení, pokud lidé nezačnou dodržovat preventivní opatření a neomezí dobrovolně své návyky a stýkání se s druhými. „Pokud se mnozí lidé dobrovolně neomezí, pak zůstává jediný nástroj, a to celobavorský zákaz vycházení,” prohlásil Söder.

Dosavadní opatření jsou podle Södera tvrdá, ale nezbytná, aby se podařilo zastavit šíření nákazy. „Nesmíme připustit druhý Heinsberg,” dodal s odkazem na okres Heinsberg v Severním Porýní-Vestfálsku, který se stal hlavním ohniskem nákazy v Německu.

Alarmující čísla z Íránu. Každých deset minut umře jeden nakažený

Koronavirus

10:30 - Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Německu za 24 hodin podle berlínského Institutu Roberta Kocha narostl o rekordních 2801 na 10 999. Mrtvých je podle něj 20.

10:22 - Turecko hlásí druhou oběť nákazy. Na plicní chorobu Covid-19 zemřel 61letý muž, oznámil bez dalších podrobností tamější ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. V současné chvíli je podle oficiálních informací v zemi 191 pozitivně testovaných na nákazu Sars-CoV-2.

10:17 - Kvůli šíření koronaviru zavírá od čtvrtečních 18.00 své hranice Nizozemsko, oznámila tamější vláda.

9:42 - Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámil, že se podařilo přepravit do vlasti 268 českých občanů, kteří uvízli na Kanárských ostrovech. Společně s nimi přiletělo také 68 Slováků a 15 Slovinců.

9:16 - Rusko ohlásilo první úmrtí na koronavirus. Nákaze podlehla 79letá žena, která se léčila v Moskvě, uvedl Interfax s odvoláním na úřady.

9:05 - Mexiko oznámilo první oběť koronaviru. Podlehl mu 41letý diabetik. Nebyl v cizině, zřejmě se nakazil 3. března na koncertu. Turecko má už dvě oběti a 191 nakažených.

9:01 - V České republice byla nákaza koronavirem prokázána u 572 osob. testováno bylo 9402 osob. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

8:47 - Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vzkázal africkým státům, že by se kvůli šíření koronaviru měly připravit na nejhorší: „Afrika by se měla probudit... v jiných zemích jsme viděli, jak se šíření viru po určitém bodu zlomu zrychlí.“ Dosud koronaviru v Africe podlehlo 16 lidí, šest v Egyptě, dalších šest v Alžírsku, dva v Maroku a po jednom v Súdánu a v Burkině Faso. Afrika zůstávala nejméně zasaženým kontinentem.

8:37 - Liberecký kraj potvrdil šestý případ nákazy koronavirem. Jedná se o muže, ročník 1976, který trvale žije v okrese Praha-východ, přechodně ale na Jablonecku. Hygienici ho testovali jako kontakt jiného muže (roč. 1991), u něhož bylo onemocnění COVID-19 potvrzeno už před třemi dny. Oba byli v Itálii, aktuální případ v oblasti Livigno.  „Vzhledem k tomu, že nemá zdravotní potíže, je umístěn v domácí izolaci,“ uvedl Liberecký kraj. Všech šest případů v regionu má vazbu na okres Jablonec nad Nisou.

Novopacké sdružení mělo na skladě třikrát více roušek než stát

Koronavirus

7:56 - Ve středních Čechách nebudou v nočních hodinách po 22:30 jezdit autobusy integrované dopravy. Opatření krizového štábu kraje platí od noci na sobotu.

7:54 - Automobilka Hyundai v Nošovicích kvůli pandemii koronaviru zastaví od pondělí na dva týdny výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku. Podobně postupovaly kolínská TPCA i mladoboleslavská Škoda Auto.

7:15 - Nový Zéland uzavírá hranice od dnešní půlnoci místního času (12:00 SEČ).

6:56 - Testy v českobudějovické nemocnici potvrdily nákazu koronavirem u tří lidí ze Strakonicka. Nemoc COVID-19 tak má na jihu Čech 19 lidí. Českobudějovická nemocnice od začátku února testovala kvůli podezření na nákazu koronavirem 886 případů.

6:14 - Austrálie kvůli koronaviru zakazuje vstup do země lidem, kteří nejsou jejími občany, ani tam nemají trvalý pobyt. Oznámil to premiér Scott Morrison.

6:12 - V americkém státě Washington, který je pandemií nejvíce postižen, stoupl počet nakažených o 175 na 1187. Obětí je v něm 66.

Ochrana obličeje venku i v práci povinná

Koronavirus

6:00 - Ve snaze bojovat proti ekonomickým dopadům koronaviru na ekonomiku eurozóny a vyhnout se hluboké recesi nakoupí Evropská centrální banka (ECB) státní i korporátní dluhopisy za 750 miliard eur (20,8 bilionu korun). ECB to oznámila ve středu pozdě večer po neplánované schůzce Rady guvernérů.

5:52 - Jižní Korea, která se v posledních čtyřech dnech za sebou dostala pod stovku nových případů denně, oznámila dalších 152 nemocných. Z nich 97 připadá na město Tegu, kde testy tento týden potvrdily přítomnost viru u 74 klientů domu s pečovatelskou službou. V Jižní Koreji se koronavirem nakazilo celkem 8565 lidí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

5:45 - Čínské město Wu-chan, odkud se na začátku letošního roku do světa rozšířil nový typ koronaviru, poprvé od začátku pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí, za středu jich bylo 34. V Číně je celkem 80 928 nakažených. Počet obětí vzrostl o osm na 3245.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

5:40 - Americký prezident Donald Trump schválil opatření pro boj s novým typem koronaviru za 100 miliard dolarů (asi 2,5 bilionu korun). Testy na nákazu budou nově bezplatné, nemocenské pojištění dostanou všichni zaměstnanci postižení nákazou. Zajištěna je i potravinová pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám